Formula 1 – cum va functiona regula restartului dupa Safety Car din 2015

Planul celor de la FIA de a introduce un restart de pe grila in Formula 1 dupa intrarea Safety Car-ului a fost aprobata pentru anul 2015, desi a fost destul de criticata de unii fani. Iata cum va functiona sistemul.

 

In prima faza, procedura de intrarea a Safety Car-ului pe pista va fi similara cu ceea ce se intampla acum, iar pilotii intarziati vor avea voie sa depaseasca atunci cand directorul de cursa permite. Apoi, cand acesta va considera ca pista este sigura, va afisa pe sistemul de comunicare mesajul “Safety Car in this lap”, masina de siguranta intrand la boxe. Apoi, masinile se vor alinia pe grila in pozitiile pe care le detin in cursa, linia boxelor fiind inchisa.

Restartul va urma procedurile de la primul start in cursa, cu mentiunea ca mecanicii echipelor vor trebui sa ramana in boxe, exceptie facand doar doi membrii pentru fiecare echipa.

 

Cand nu se va activa regula startului de pe grila in Formula 1

Cu toate acestea vor exista si exceptii. Prima dintre ele apare atunci cand Safety Car-ul a intrat pe pista in primele doua tururi sau daca mai sunt de parcurs mai putin de cinci tururi din cursa.  In anumite situatii, directorul de cursa poate decide ca nu sunt conditii propice pentru un restart de pe grila, in aceste momente aplicandu-se regula actuala, cu restart lansat si tempo dictat de lider.

Alta situatie in care restartul de pe grila nu este aplicat este atunci cand startul cursei a fost unul lansat, din motive de securitate sau conditii meteo nefavorabile.

Formula 1

Adaugă un comentariu