Alegerea unei baterii auto potrivite

In magazinele online de piese si accesorii pentru masini exista o varietate de modele de baterii auto, de aceea este destul de dificil pentru un sofer amator ca sa se decida pe care dintre ele sa o cumpere.

Exista niste reguli general valabile pe baza carora se poate alege o baterie auto buna in acest moment.

Ce conteaza in realitate la alegerea unui acumulator auto potrivit?
dimensiunile – sa intre in compartimentul masinii;
alimentarea – pentru pornirea usoara a masinii alegeti o baterie al carui curent de pornire este mare (masurat in amperi);
tensiunea – in cazul autovehiculelor usoare aceasta este in general de 12V;
capacitatea – cu cat capacitatea (in A/h) este mai mare, bateria este mai puternica.

Mai inainte de orice, asigurati-va ca bateria se potriveste in compartimentul unde urmeaza a fi montata la masina.
Mai apoi, mare atentie la puterea pe care acumulatorul auto ales il are.

Cu cat mai mare este capacitatea in amperi (puterea la pornire) si cea in amperi/ora, cu atat mai mult poate sa fie eficienta bateria la momentul cand aveti nevoie de ea. In acest mod are si o speranta de functionare mai indelungata.
Ca principiu general, este preferabil ca sa cumperi o baterie auto mai puternica decat ai nevoie la masina ta, decat una care sa fie prea slaba.
Tensiunea unei baterii auto obisnuite trebuie sa fie de 12V, deoarece cele de 24V sunt rezervate autovehiculelor grele, nu autoturismelor particularilor.


Ce functii are o baterie auto?

Bateria da motorului energia de care are nevoie ca sa porneasca, un impuls rapid si puternic care sa ii permita sa inceapa ca sa functioneze asa cum trebuie.

In plus, acumulatorul auto va furniza si energia electrica necesara tuturor componentelor electrice ale masinii, deloc putine in prezent, incepand cu luminile, alarma, stergatoarele de parbriz, GPS, ABS, radio etc.

Cand trebuie schimbata o baterie auto
Durata de functionare a unei baterii auto este in medie de 3 sau 4 ani.  Daca in momentul in care introduceti cheia de contact starterul scoate un zgomot ciudat sau nu declanseaza e semn aproape sigur ca trebuie inlocuita bateria.

La fel, in cazul in care sunt vizibile fisuri pe capacul bateriei sau striatii ciudate, e recomandabil ca sa schimbati de urgenta bateria.
Daca aceste reguli minimale sunt respectate, alegeti orice baterie auto doriti, in raport de bugetul pe care il aveti si de preferintele personale. Puteti opta fie pentru o baterie de productie autohtona sau provenind de la un mare brand international. Decizia va apartine in exclusivitate!

 

Adaugă un comentariu