Alhambra trage cortina, pe fondul tendinței „SUV-uri, da! Van-uri, ba!”

Producția van-urilor familiale Seat Alhambra a încetat. Planurile strategice ale Grupului VW cu marca Seat lasă deoparte această temă.

Începând cu luna aprilie, gama producătorului spaniol numără o serie de modele mai puțin! Sistarea producției lui Seat Alhambra este, desigur, urmarea unui complex de factori – inclusiv recesiunea economică adusă de pandemia coronavirusului. Dar, atenție: oare de ce s-a renunțat la un van familial și nu, să zicem, la un SUV?

Răspunsul ține de succesul fără margini al genului SUV, în toate clasele și la toate nivelurile de dotare. De altfel, în gama Seat au fost adăugate în trecutul apropiat mai multe serii de SUV-uri. Procesul respectiv a culminat cu recenta lansare a lui Seat Tarraco, cel mai mare dintre SUV-urile Seat, al cărui interior oferă 7 locuri.

Una peste alta, concursul de împrejurări descris nu vizează numai marca Seat. Chiar dacă latura practică a SUV-urilor este, în linii mari, comparabilă cu a van-urilor, În ochii clienelei apare o diferență de percepție între imaginile celor două genuri de automobile care se arată a fi favorabilă SUV-urilor.

SUV-urile inspiră o viață dinamică și aventuroasă (scenariu activ), în timp ce van-urile se disting mai ales prin confort și volum util mare (scenariu casnic). De asemenea, designul SUV-urilor pune în evidență roțile mari (ceea ce inspiră robustețe, stabilitate, polivalență în aptitudinile de rulare), în timp ce van-urile tind să arate ca niște mașini de familie obișnuite și umflate, cu roți relativ mici (ceea ce inspiră instabilitate prin centrul de greutate situat mai sus și aptitudini de rulare limitate la drum asfaltat). Acestea fiind spuse, nu-i de mirare că numărul celor care consimt să fie asociați imagistic cu van-urile este în scădere.

Imaginea mărcii Seat a fost întotdeauna orientată către dinamism, încă de pe vremea în care aceasta ținea de grupul Fiat. Conducerea grupului intenționează să insiste în acest sens de-acum înainte prin extinderea ofertei de versiuni Cupra. De asemenea, sistemele de propulsie hibride fac parte din agendă. Seat Alhambra a fost produs în uzina Grupului VW din Palmela, care asamblează și seria (similară din punct de vedere tehnic) VW Sharan. Producția acestuia urmează să înceteze înainte de încheierea anului 2020.

Adaugă un comentariu