Cum conteşti în instanţă un proces-verbal încheiat de poliţist

Contestarea unui proces-verbal de contravenție prin care polițistul aplică o sancțiune șoferului sau altui participant la trafic se face în 15 zile de la momentul când este înmânat sau comunicat, conform legislației.

Citeşte şi:

Cel mai amuzant șofer amendat! Ce a putut să scrie bărbatul la mențiuni!

Un șofer le-a prezentat polițiștilor buletinul și a fost amendat cu 4.000 de lei. Ce era în neregulă cu actul de identitate

Chiar dacă după depunerea contestației se suspendă sancțiunea cu pricina, e preferabil ca amenda să fie plătită în cel mult 15 zile pentru a nu pierde beneficiul plății unei valori multi mai mici.

Documentul pe care-l face agentul de poliție atunci când ne amendează în trafic se cheamă proces-verbal de contravenție și regulile în ceea ce-l privește se regăsesc în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. Pe lângă asta, anul trecut a mai intrat în vigoare un act normativ cu prevederi foarte importante pentru plata amenzilor contravenționale: Legea nr. 203/2018.

“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, scrie în ordonanță.

Așadar, termenul pe care îl avem la dispoziție ca să contestăm în scris procesul-verbal e de 15 zile de când polițistul ni l-a înmânat sau de când a ajuns la noi. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile (astfel de plângeri se judecă mai repede).

Depunem plângerea alături de dosarul cauzei, care conține probe pe care vrem să le folosim pentru a dovedi că avem dreptate. Copia (iar nu originalul!) procesului-verbal nu trebuie să lipsească. Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, conform Codului rutier.

Sursa: avocatnet.ro

Adaugă un comentariu