GLOSA, noul sistem Audi, îți spune cu ce viteză să circuli ca să prinzi verde la semafor

Audi a adăugat o nouă dimensiune sistemului Traffic Light Information, lansat în 2016. Până de curând, această tehnologie pur și simplu le spunea șoferilor în cât timp va deveni verde următorul semafor de pe ruta lor. GLOSA, cel mai recent upgrade, le recomandă acestora viteza optimă cu care să circule astfel încât să nu stea deloc la semafor.

GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory) este noua variantă a sistemului Traffic Light Information, dezvoltat de Audi. Îmbinând poziționarea pe hartă a autoturismului și informațiile furnizate de semafoare, tehnologia îi recomandă în timp real șoferului viteza cu care ar trebui să se deplaseze pentru a fi întâmpinat de semafoare verzi în toate intersecțiile de pe traseul său.

Bineînțeles, viteza recomandată de GLOSA se încadrează întotdeauna în limita legală impusă segmentului respectiv de drum. GPS-ul știe exact care este maximumul acceptat, astfel că nu îi va îndemna pe conducătorii auto să încalce legea pentru a ajunge mai curând la destinație.

Din păcate pentru europeni, Green Light Optimized Speed Advisory nu este disponibil momentan decât în anumite orașe americane, precum Las Vegas, Los Angeles, New York City, San Francisco sau Washington DC. Sistemul este conectat permanent la un total de 4.700 de intersecții din SUA și știe ce culoare au semafoarele fiecăreia în orice moment.

 

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

Dacă Audi hotărăște să extindă raza de acțiune a sistemului și dincolo de continentul nord-american, va fi nevoit să colaboreze cu autoritățile fiecărui stat în parte. Acest lucru este necesar pentru ca GLOSA să aibă acces permanent la datele sistemelor de semaforizare.

Evident, utilitatea tehnologiei depinde enorm de trafic, de aglomerarea orașului. Practic, GLOSA nu te poate ajuta să eviți staționarea la semafor, dacă intersecția este blocată sau dacă se circulă bară la bară. Indiferent cu ce viteză se deplasează șoferul, tot îl așteaptă o coloană de mașini la semafor.

Opțiunea Traffic Light Information, lansată în 2016, face parte din pachetul Audi connect PRIME. Din 6 în 6 luni, proprietarii mașinilor dotate cu această funcție trebuie să plătească 200 de dolari. Există alternativa plății a 500 de dolari la fiecare 18 luni.

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/4Legend AudiPassion

Adaugă un comentariu