Codul Rutier a fost modificat special pentru vizita Papei Francisc în România

vezi galeria foto

Papa Francisc sosește în România vinerea aceasta, iar autoritățile au luat măsuri speciale pentru ca Suveranul Pontif să se simtă în largul lui. Una dintre cerințele Papei a necesitat chiar modificarea Codului Rutier, ceea ce într-adevăr s-a întâmplat.


Mai precis, Papa Francisc a solicitat dreptul de a circula cu mai multe mașini folosind același număr de înmatriculare, cel pe care îl utilizează în cadrul tuturor vizitelor sale oficiale: SCV 1. Este un acronim pentru „Status Civitatis Vaticanae’, ceea ce înseamnă Statul Cetății Vaticanului.

Legislația românească nu permitea acest lucru, dar Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a face o excepție în cazul Sanctității Sale: „Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se autorizează Serviciul de Protecție si Pază să înregistreze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate pe teritoriul României în perioada 31 mai – 2 iunie 2019‘, se arată în actul normativ.


Decizia are caracter temporar, astfel că numărul de înmatriculare va fi scris cu roșu, pe fundal alb.

Vizita Papei Francisc în România – Papamobilul este românesc

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață


Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Totuși, cu ce mașini se va deplasa Papa Francisc pe teritoriul României? Un răspuns vine din Mioveni: „În acord cu autoritățile, Dacia va pune la dispoziția Suveranului Pontif, Sanctitatea sa Papa Francisc, un vehicul Dacia Duster, în cadrul vizitei sale în România‘. Așadar, am putea spune că Papamobilul este românesc.


Vizita Suveranului Pontif începe în mod oficial pe 31 mai, la București, după care acesta va trece prin Șumuleu Ciuc și Iași. Călătoria se încheie la Blaj, pe 2 iunie.

 

Sursa foto: Caiodovalle, via Wikimedia Commons

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE