Conducătorii auto ar putea scăpa de punctele de penalizare dacă urmăresc un film educativ al Poliției Române

Șoferii ar putea apela la o nouă soluție pentru a scăpa de până la două puncte de penalizare.

Pentru moment, este doar o propunere de proiect de lege, însă ar putea să devină realitate dacă va fi votat. Practic, cei care au gândit proiectul acesta iau în considerare un program prin care conducătorii auto să se înscrie la vizionări de filme educative realizate de Poliția Rutieră.

În urma vizualizării acestor filme, șoferii ar putea să scape de două puncte de penalizare. Măsura i-ar ajuta să nu își piardă permisul de conducere în cazul acumulării de prea multe puncte.

Citește și:

Video | Accident grav pe DN2, surprins de o cameră de bord

VIDEO: Ce a pățit un șofer care a intrat cu mașina pe șina de tramvai

ANAF verifică toate mașinile second-hand aduse în țară

Un Duster al Poliției Locale a fost inscripționat eronat și a amuzat internauții

Ți-ai pierdut permisul? Iată ce poti face pentru a-l recupera în cel mai scurt timp!

 

Conducătorii auto pot primi două puncte de penalizare dacă folosec luminile de drum (faza lungă) la la întalnirea cu alți participanți la trafic, atât din față cât și din spate. Tot două puncte se aplică pentru șoferii care utilizează telefonul în timp ce conduc mașina, pentru cei care nu poartă centura și pentru depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

De asemenea, se mai aplică la circulația pe un drum cu accesul interzis, pentru încălcarea marcajului continuu, sau pentru nerespectarea regulilor privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.

Două puncte de penalizare pot fi anulate dacă șoferul care încalcă legislația rutieră participă la vizionarea unui film realizat de Poliția Română. Măsura a fost propusă într-un act normativ înregistrat la Senat pentru dezbatere, titrează avocatnet.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență cu nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice propune următoarele legi:

‘În cazul aplicării a 2 puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor 2 puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ realizat de Poliția Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic’ dar și ‘În cazul conducătorilor auto titulari de permis de mai puțin de un an de zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune la cumularea a 12 puncte de penalizare’.

În prezent suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru cei care au permis de mai puțin de un an de zile se efectuează atunci când se cumulează un total de 15 puncte de penalizare.

Adaugă un comentariu