1 din 3 șoferi români riscă, cu bună știință, amendă de 1.800 de lei. Ce regulă încalcă

Românii nu țin cont de siguranța rutieră, dar nici de portofelul lor: unul din trei români încalcă în mod voit o regulă pentru care amenda maximă este de 1.160 de lei, și care ar putea ajunge în curând la 1.784 de lei.

Citește și:

Cod rutier 2019: 10 greșeli uzuale pentru care riști amendă maximă

Dacă ești șofer, sunt șanse mari să faci parte din această statistică rușinoasă

Un studiu condus de Continental România și Academia Titi Aur relevă câteva detalii comportamentale ale șoferilor din România, unele dintre ele fiind strâns legate de siguranța în trafic.

Unul dintre aspecte este cel al încălcării cu bună știință a regulilor de circulație, precum condusul cu viteză excesivă, parcatul în locuri neregulamentare sau folosirea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free aferent. Cea mai des întâlnită încălcare a regulilor de circulație privește viteza excesivă, aproape 70% dintre intervievați recunoscând că o practică.

Un procent considerabil mai mic, dar nu mai puțin periculos îl reprezintă șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv hands-free. 31% dintre participanții la studiu au mărturisit că încă nu reușesc să se debaraseze de smartphone atunci când sunt în spatele volanului.

Conform versiunii actuale a Codului Rutier, folosirea telefonului mobil în timpul condusului este considerată contravenție și se pedepsește cu 6-8 puncte de amendă, echivalentul a 870-1.160 de lei, plus patru puncte de penalizare. Gravitatea acestui gest, din punct de vedere al siguranței auto, a fost demonstrat științific, și este cu atât mai relevant în cazul României, țara care se află pe primul loc la decese rezultate din accidente auto.

Însă este foarte posibil ca amenzile să crească, începând cu 1 Ianuarie 2020, cu peste 50%, pe fondul întreruperii plafonării punctului de amendă la 145 de lei, cât este în acest moment. Acesta ar putea să crească la 223 de lei, ceea ce va majora sancțiunile din Clasa III (6-8 puncte de amendă) la 1.338-1.784 de lei.

Pentru a elimina riscul acestei amenzi (și, mai important, pentru a conduce în siguranță) te rugăm să folosești în mod regulamentar telefonul mobil atunci când conduci. Iată patru moduri în care îți poți conecta telefonul la mașină.

Adaugă un comentariu