Nemții testează primul taxi zburător. Cât va costa o cursă pe deasupra orașului?

Primul taxi zburător din lume nu mai este un concept SF, ci un vehicul electric deja existent, aflat momentan în stadiul de testare. Dacă totul decurge conform planului, acesta ar urma să transporte clienți prin aer începând din anul 2025, folosind tehnologie autonomă.

Lilium Jet este numele autoturismului ce va intra în istorie drept primul taxi zburător. Vehiculul a fost dezvoltat de compania germană Lilium Aviation, printr-o investiție de 90 de milioane de Euro acordată de firme precum Atomico (deținută de cofondatorul Skype, Niklas Zennström) sau Obvious Ventures (deținută de cofondatorul Twitter, Ev Williams).

Aeronava are o greutate de 1,5 tone, iar aripile sale sunt înarmate cu 36 de motoare electrice, care o pot transporta prin aer cu viteze de până la 300 km/h.

Acest taxi zburător electric chiar a fost testat recent, în satul bavarez Oberpfaffenhofen, ocazie cu care s-a dovedit capabil să decoleze vertical și să-și mențină cu precizie stabilitatea în aer într-un punct fix.

Potrivit site-ului oficial al companiei germane, sistemul de propulsie din dotarea lui Lilium Jet reprezintă un pas important către mobilitatea viitorului: „Cu zero emisii și raporturi revoluționare putere-greutate și propulsie-zgomot, acestea sunt primele motoare cu reacție electrice aflate în procesul de certificare pentru uz în regim comercial‘.

Nemții testează primul taxi zburător. Cât va costa o cursă pe deasupra orașului?

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Cofondatorul Daniel Wiegand susține că Lilium se va ocupa nu doar de producția taxiurilor zburătoare, ci și de serviciul de ride-hailing care va face legătura între clienți și vehicul: „Exclud posibilitatea de a vinde avionul unor persoane sau companii bogate. Scopul nostru este ca un număr cât mai mare de cetățeni să-și rezerve zboruri prin intermediul nostru, contra unor tarife asemănătoare celor ale taxiurilor convenționale‘.

În aprilie 2017, nemții au testat un prototip cu două locuri, despre care susțin că s-a descurcat de minune. Respectând planul inițial, versiunea testată zilele trecute este cea cu cinci locuri, căreia i s-a cerut pur și simplu să decoleze vertical, precum o dronă, și să aterizeze.

Potrivit publicației germane Spiegel, următoarea etapă a testelor va solicita manevre mai complexe, pentru a observa cum se descurcă concret Lilium Jet în timpul unei curse.

Dacă totul decurge conform planului, conducerea Lilium Aviation speră că taxiul zburător va putea începe să transporte pasageri în 2025. În primă fază, Lilium Jet ar fi controlat de un pilot uman, după care – în jurul anului 2030 – ar urma să funcționeze complet autonom.

Adaugă un comentariu