Uzina Fiat Lingotto din Torino, una dintre cele mai fascinante din lume

Pentru multă vreme, uzina Fiat Lingotto din Torino a fost una dintre cele mai interesante din lume datorită arhitecturii. Pentru mulți ani, uzina din Torino a deținut supremația mondială a cele mai spectaculoase fabrici.

Construcția uzinei a început în 1916 și a durat șapte ani. Fabrica s-a deschis în 1923. Arhitect era Giacomo Matte Trucco, un italian tanăr care nu se afla la primul proiect amplu, si care a avut la dispozitie 6.000 de muncitori pentru a termina fabrica Fiat.

La acea vreme, uzina din nordul Italiei era cea mai mare fabrică de mașini din lume, unde se produceau peste 80 modele de Fiat. Aceasta avea cinci etaje și o pistă futuristă de teste pe acoperis unde se testau diferite modele.

Uzina din Torino in 1923

De-a lungul zecilor de ani aici s-au produs 80 de modele marca FIAT. Uzina a fost inchisa in 1982, iar arhitectul Renzo Piano a transformat colosul industrial in centru de conferinte , teatru si concerte. Partea de est a clădirii este folosită acum de Universitatea Politehnică din Torino. Pista de pe acoperis care a apărut în multe filme poate fi vizitată astăzi de public.

Adaugă un comentariu

Articole similare