Wiedeking, fostul șef al Porsche, achitat

Wendelin Wiedking, fostul șef al Porsche, a fost achitat în procesul în care era acuzat de manipularea acțiunilor Volkswagen în 2008, într-o încercare ratată de preluare a mărcii. Alături de el a fost achitat și fostul director financiar al Porsche,  Holger Haerter.

Achitarea celor doi constituie un eșec răsunător pentru procurorii germani, care i-au acuzat de înșelarea anchetatorilor în ceea ce privește planurile de achiziție a VW, cu mai mult de șapte ani în urmă. Cazul a fost întemeiat în mare măsură pe declarațiile Porsche despre VW din 2008. Compania a negat de mai multe ori, între martie și octombrie 2008, că a încercat preluarea VW. Pe 26 octombrie 2008, însă, Porsche a recunoscut că deținea 74,1% din VW, în parte ca opțiuni de cumpărare. Atunci, vânzătorii au ridicat prețul acțiunilor, iar Porsche a rămas fără fonduri, în plină criză financiară. Eșecul a afectat poziția producătorului de mașini sport, care a trebuit să fie salvat de VW.

Autoritățile solicitaseră închisoare de 30 de luni pentru Wiedeking și de 27 de luni pentru Haerter, plus amenzi de câte 1 milion de euro pentru fiecare. Scandalul Porsche a ținut ani de zile primele pagini ale ziarelor din Germania, fiind eclipsat doar de scandalul emisiilor în care a fost implicat VW.

Adaugă un comentariu