5 întrebuințări ale compresorului de aer, utile pentru mașină

Compresoarele se găsesc într-o mare varietate de forme și mărimi. Acestea se împart în două categorii, portabile și staționare, fiecare având întrebuințări distincte. Dacă cele staționare sunt destinate aplicațiilor industriale, cele portabile permit o mai  mare flexibilitate și mobilitate. Deși sunt folositoare pentru realizarea multor sarcini dintr-o gospodărie, sunt de asemenea foarte utile în garaj. Află în ce situații mașina ta poate avea nevoie de un compresor.

 

Diverse reparații

Unul dintre principalele motive pentru care un compresor este foarte folositor, este că permite utilizarea sculelor pneumatice. Iar atunci când e nevoie să realizezi diverse reparații la mașină, te poți folosi de cheia pneumatică, polizorul sau șlefuitorul pneumatic, pistolul de sablat sau de vopsit. Indiferent de necesități, este esențial să optezi pentru compresoare de aer  de calitate, special adaptate nevoilor tale. Cu cat un compresor este mai performant, cu atât nivelul de siguranță va fi mai ridicat și va rezista mai mult în timp. De asemenea, este foarte important să reții că, înainte de folosire, presiunea aerului trebuie reglată în funcție de fiecare sculă pneumatică în parte. Urmează întocmai recomandările producătorilor. În mod contrar ai putea cauza defecțiuni sau te-ai putea răni.

 

Îndepărtarea zgârieturilor

Fie că este vorba de zgârieturi superficiale ale vopselei, care afectează doar stratul de lac, sau de unele mai profunde, care ajung până la metal, acestea sunt aproape imposibil de evitat. Cel mai frecvent sunt cauzate de spălarea mașinii în mod necorespunzător, crengi sau garduri vii, de pietre, sau adesea sunt realizate în mod intenționat, cu cheia. Zgârieturile fine pot fi îndepărtate cu ajutorului unui polish, pe când în cazul celor adânci este necesară revopsirea zonei. În cea de-a doua situație vei avea nevoie de un pistol de vopsit, care se utilizează împreună cu compresorul. Înainte de vopsire asigură-te că aplici grund, pentru a evita apariția ruginii. Apoi, folosește o mască de protecție și testează mai întâi pe o bucată de carton modul în care este pulverizată vopseaua.

 

Reglarea presiunii roților

Verificarea presiunii roților este necesară înaintea unui drum lung și cel puțin o dată pe lună. Acest obicei simplu previne riscul de accidente și uzura rapidă a anvelopelor. Iar probabil una dintre cele mai comune întrebuințări ale compresoarelor  este chiar reglarea presiuni roților. Folosește un manometru pentru a ști exact cât aer este necesar. Presiunea corectă se află inscripționată pe partea laterală a pneurilor. Asigură-te că nu depășești cantitatea de aer recomandată, deoarece acest lucru va restrânge suprafața de contact a anvelopelor cu asfaltul ducând la uzura lor pe partea centrală. De asemenea, presiunea nu trebuie sub nicio formă să fie mai scăzută de 25% față de cea indicată. Acest lucru duce la deteriorarea structurii interne a pneurilor, iar unele studii arată faptul că riscul de accidente crește în această situație.

 

Curățarea pieselor

Compresorul poate fi foarte util și pentru curățarea diferitelor piese de la mașină. Cu ajutorul unui pistol pneumatic pentru spălat vei reuși să cureți în mod eficient motorul, aripile sau jantele, dar și alte piese ale mașinii. Acestea au un rezervor metalic, unele modele putând fi conectate direct la furtunul de apă. Totodată, există pistoale care au funcție de suflare și diferite duze, care permit controlarea jetului de apă. Atunci când este nevoie, îl poți folosi împreună cu soluții degresante sau de curățare.

 

Înlăturarea impurităților

O altă tehnică de îndepărtare a impurităților precum rugina, murdăria sau a vopselii cu ajutorul unui compresor este sablarea. Deși se poate realiza în mai multe moduri, cu diferite materiale abrazive, unul dintre cele mai apreciate pentru uzul personal este bicarbonatul de sodiu. Pentru sablarea cu soda, cum mai este denumită procedura, este necesar un pistol de sablare. Aceasta are o acțiune blândă și este recomandată pentru curățarea suprafețelor delicate. Bicarbonatul de sodiu este 100% ecologic, nu deteriorează și nu atacă suprafețele. În plus, un alt avantaj este îndepărtarea ușoară, prin clătirea cu apă.

Compresoarele pot fi cu adevărat utile în orice garaj. De la curățarea pieselor, la vopsirea și întreținerea mașinii. Ceea ce este foarte important însă, e alegerea acestuia în funcție de nevoi. Un compresor prea mic poate fi ineficient, iar unul prea mare s-ar putea să nu justifice investiția. Consultă un specialist în domeniu, din cadrul magazinelor de profil, și asigură-te că faci alegerea perfectă pentru tine.

 

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu