9 cele mai frecvente greșeli pe care le poți face ca șofer înainte de un drum lung

Știm că sezonul cald este perfect pentru drumurile lungi cu mașina, în vacanță, alături de familie, tocmai din acest motiv am strâns câteva sfaturi pentru toți șoferii care se gândesc să-și pregătească mașinile de drum. Dacă verificarea rezervei, schimbarea unui cap de bară sau rezolvarea unui scurt electric sunt lucruri elementare, există și câteva obiceiuri importante care deseori sunt uitate înainte de o vacanță mai lungă la volanul mașinii. Cum siguranța ta, a familiei tale și a celor din jur este foarte importantă, ar trebui ca înainte să te urci la volan să-ți faci o listă cu cele mai importante lucruri de rezolvat.

 

9 cele mai frecvente greșeli pe care le poți face ca șofer înainte de un drum lung:

 

  1. Nu verifici presiunea cauciucurilor

Înainte de fiecare deplasare mai lungă, este foarte important să-ți iei câteva minute pentru a verifica presiunea cauciucurilor. Cu ajutorul unuia dintre aceste compresoare de aer, ușor de depozitat și de transportat, te poți asigura că toate anvelopele mașinii respectă recomandările din fabrică, altfel acestea îți pot crește considerabil consumul de combustibil și pot periclita chiar călătoria, fiind mai expuse penelor și afectând direcția, ceea ce la viteze mari poate fi extrem de periculos.

 

  1. Ignori avertismentele martorilor de bord

Dacă un martor de bord e aprins de câteva zile, lasă că rezolv problema când mă întorc’ poate fi o strategie foarte greșită. Dacă observi un martor aprins care îți indică probleme la motor sau la baterie, mergi de urgență într-un service autorizat. În niciun caz nu pleca la drum cu mașina în acest fel.

 

  1. Motorul se încinge prea repede și nu faci nimic în această privință

Unul dintre cele mai neplăcute lucruri de observat la drum lung este supraîncălzirea motorului mașinii tale. Dacă așa ceva ți se întâmplă, trage repede mașina pe dreapta, scoate-o din viteză, trage frâna de mână, verifică scurgeri sub mașină, cureaua pompei de transmisie sau dacă iese abur de sub capotă. Dacă observi că mașina a rămas fără antigel, completează și mergi până la primul service. În mod ideal, verificare antigelului ar trebui făcută încă dinainte de a pleca de acasă, altfel riști ca problemele să apară în zone cu acces limitat la un service sau la semnalul telefonului, pentru a putea găsi tractare.

 

  1. Când ai făcut ultima oară geometria mașinii?

Una dintre marile probleme ale șoferilor este că aceștia învață să se acomodeze cu unele probleme ale mașinii lor. Spre exemplu, poți să te obișnuiești ca mașină să tragă ușor într-o direcție și să nu iei nicio măsură. Gândește-te doar că la viteze mari, în situații limită, orice astfel de mică problemă poate fi dezastruoasă.

 

  1. Nu verifici uleiul

Nu vorbim aici doar despre uleiul de frână, ci și despre cel de motor sau de ambreiaj. Asigură-te de fiecare dată că nu ai probleme din acest punct de vedere, înainte de a te aventura la un drum lung.

 

  1. Mergi cu plăcuțe de frână uzate

Traficul aglomerat din oraș poate uza mult mai repede plăcuțele de frână față de termenul de garanție cu care ele vin în mod normal. Dacă simți că frânele mașinii nu mai sunt la fel de agere și eficiente ca în prima zi, schimbă plăcuțele.

 

  1. Pleci fără lichid de parbriz și cu ștergătoare uzate

Nu pare a fi o problemă atât de importantă, până când te trezești la drum lung că ștergătoarele nu își fac deloc treaba, iar vizibilitatea este limitată de parbrizul murdar. Aceste două lucruri banale pot pune mari probleme chiar și celui mai experimentat șofer.

 

  1. Nu ai schimbat bateria mașinii de mulți ani

Ultimul lucru de care ai avea nevoie este să te trezești că mașina nu mai pornește după ce ai oprit la un popas. Bateriile auto au autonomie de aproximativ 4 ani, dar mulți șoferi merg mult mai mult timp cu ele fără să se preocupe să le schimbe. Verifică bateria înainte să pleci, ca să nu ai parte de necazuri.

 

  1. Pleci fără o trusă de scule în portbagaj

Asigură-te că ai cheile pentru schimbarea anvelopelor, dar și scule de bază pentru a putea interveni pe loc dacă apar mici probleme mecanice sau electrice la mașină.

 

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Africa Studio

 

Adaugă un comentariu