Cum poți preveni descărcarea bateriei auto

Una dintre marile probleme cu care se confruntă adesea șoferii grăbiți este imposibilitatea de a porni motorul mașinii. Defectarea alternatorului sau moartea bateriei auto se numără printre cele mai comune cauze care duc la astfel de situații neplăcute.

Dacă vă întrebați care sunt motivele care pot conduce la defectarea bateriei, puteți consulta lista de mai jos:

  1. Consumul inutil

Fără îndoială că acumulatorul auto ar trebui să păstreze câteva funcții pornite mereu (de pildă, ceasul, alarma de securitate ș.a.m.d.), chiar și după scoaterea cheii din contact.

Dar, în anumite cazuri, dacă se ivește o problemă la nivelul sistemului electric, consumul îl poate depăși pe cel normal ceea ce poate duce la descărcarea bateriei.

  1. Încărcarea defectuoasă

Nu doar înainte de a porni mașina există pericolul descărcării bateriei, ci un astfel de risc este prezent și în timpul mersului. Iar dacă acumulatorul auto nu se încarcă în parametri normali, bateria se va descărca.

De altfel, există o serie de modele de automobile care alimentează aparatul radio, luminile și alte sisteme direct din alternator.

  1. Depășirea duratei de viață a bateriei

De regulă, o baterie auto poate rezista până la 6 ani în condiții normale de utilizare, dar specialiștii recomandă schimbarea ei chiar mai devreme – dacă este posibil.

În cazul în care a depășit acest interval, se poate întâmpla „să te lase’ când ți-e lumea mai dragă. Așadar, dacă ai constatat că mașina nu pornește mai multe zile la rând, va trebui să iei în considerare înlocuirea bateriei.

De altfel, oricât de mult s-a extins piața de acumulatori auto, încă nu s-a descoperit un material rezistent la infinit pe toată durata ciclurilor de încărcare-descărcare. Altfel spus, nu există baterie auto care să aibă o durată de viață nelimitată.

Sulfatul de plumb care acoperă plăcile cu dioxid dispare, iar acest lucru duce la imposibilitatea bateriei de a înmagazina curentul. Așadar, acumulatorul auto necesită înlocuire deoarece nu își mai găsește utilitatea. Se pare că singura metodă pentru a prelungi durata sa de viață este îngrijirea corespunzătoare a acestuia.

  1. Vibrațiile

O altă cauză care poate duce la ieșirea din uz a bateriei auto se referă la vibrații. Acestea pot fi de două feluri:

  • vibrații mecanice – care, la rândul lor, pot fi împărțite în 2 categorii:
  • vibrații produse din cauza gropilor existente în carosabil
  • vibrații care apar atunci când bateria nu e bine fixată, numite și vibrații libere
  • vibrații „electrice’ – care apar ca urmare a fenomenului de vibrație a masei active, produs în momentul așa-numitului „dat la cheie’.

Pentru a evita „jocul’ acumulatorului este indicat să apelăm la un service autorizat.

Comandă baterii auto la domiciliu

Era digitală a cunoscut o evoluție extraordinară marcată, în primul rând, de apariția eCommerce-ului. Astfel, șoferii care au nevoie de un nou acumulator auto au, acum, posibilitatea de a comanda online baterii auto la domiciliu, o variantă avantajoasă din punct de vedere al eficacității timpului.

În funcție de anumite criterii cum sunt, de pildă, dimensiunile (amperaj, tensiune etc.) poți alege o baterie auto pe măsura mașinii tale.

De altfel, unul dintre cele mai apreciate magazine de baterii auto este Sorgeti, producător și furnizor de acumulatori auto performanți cu o rezistență crescută în timp. Din portofoliul său de produse fac parte baterii auto ieftine, potrivite pentru orice automobil, indiferent de marcă.

Înlocuirea unei baterii vechi

În cazul în care acumulatorul auto a depășit durata de funcționare este bine să acorzi timp procesului de selecție ținând cont de anumite aspecte care țin de specificațiile tehnice ale bateriei vechi.

Iată care sunt principalele criterii pe care ar trebui să le iei în considerare:

  • Capacitatea (Ah – amperi oră)

De regulă, capacitatea se măsoară în Ah (amperi oră), iar alegerea unei baterii auto cu o capacitate ideală depinde în primul rând de necesarul de energie al autovehiculului.

  • Fixarea bateriei

La prima vedere poate părea un aspect banal, dar se întâmplă frecvent ca, la montare, bateria să nu fie bine prinsă în sistemul de fixare al mașinii, ceea ce poate conduce, ulterior, la producerea vibrațiilor libere.

  • Curentul de descărcare la rece

Este vorba despre curentul maxim pe care îl poate dezvolta acumulatorul la temperatura de minus 18 grade Celsius.

  • Tensiunea

De obicei, tensiunea unui acumulator auto este de 12 V în cazul unui autovehicul obișnuit, dar dacă vorbim despre camioane tensiunea necesară va fi de 24 V, formată din două baterii montate în serie.

 

 

Adaugă un comentariu