De ce să îţi laşi maşina acasă? 5 avantaje care te pot face să reconsideri deplasările în oraș

Îţi iubeşti maşina, nu încape nicio îndoială, iar confortul și intimitatea pe care ți le oferă sunt, poate, greu de egalat. Cu toate acestea, nu sunt puţine zilele în care intuiţia îţi spune că ar trebui pur şi simplu să o laşi acasă.

Să fie oare de vină zonele acelea în care ştii sigur că zilnic te aşteaptă un ambuteiaj din care nu vei scăpa ușor și fără nervi, să fie stările de nervozitate pe care ţi le transmit ceilalţi şoferi sau faptul că oricât de devreme ai pleca către destinație tot întârzii? Nici nu mai contează, pentru că ce este foarte important este că, pe de altă parte, există şi câteva avantaje de nerefuzat, dacă decizi să îţi laşi maşina în parcare,  cel puțin în anumite zile. Iată care sunt acestea:

 

  1. O stare de sănătate semnificativ îmbunătăţită

 

Dacă te-ai obişnuit să-ţi foloseşti maşina pentru toate activităţile zilnice, este foarte posibil că  mergi foarte puţin pe jos. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, românii sunt cei mai sedentari europeni, cu o medie de 2.000/paşi parcurşi zilnic, la polul opus aflându-se locuitorii din Hong Kong, care parcurg 7.000 paşi, zilnic. Ar trebui să ştii că activitatea fizică desfăşurată în mod regulat îţi îmbunătăţeşte starea de spirit şi te ajută să controlezi mai bine stresul.

Şi dacă tot am vorbit despre stres, probabil că ţi-ai dat seama că nivelul de stres atunci când conduci în aglomeraţie sau condiţii meteo nefavorabile este atât de mare, încât îţi poate afecta sever starea de bine atât acasă, cât şi la serviciu. Aşa că o condiţie fizică şi una mentală mai bună pot fi două promisiuni atrăgătoare, dacă te hotărăşti să foloseşti mai rar maşina personală.

 

  1. O mobilitate mai bună

 

Faptul că oraşele din România – şi mai ales Bucureştiul – sunt impracticabile la orele de vârf, în zilele de sărbătoare sau atunci când condiţiile meteorologice nu sunt foarte bune, ar trebui să fie în sine cea mai puternică motivaţie pentru a căuta şi alte metode alternative de trasport. Să luăm ca exemplu trotineta electrică, una dintre cele mai practice soluţii alternative, pentru că îţi poate oferi o mare libertate de mişcare pe distanţe scurte şi medii.

Este nu doar pliabilă, portabilă şi uşoară, ci şi silenţioasă şi prietenoasă cu mediul. Iar pentru tine ar putea fi un ajutor de nepreţuit în deplasările pe care le faci în oraş. De exemplu, liniile de metrou în Bucureşti nu reuşesc să acopere decât o mică parte a oraşului şi, pentru a ajunge unde vrei, eşti mai mereu nevoit să recurgi la tramvaie sau autobuze care nu au un program fix şi de cele mai multe ori nu apar la timp, situaţie pe care ai putea-o evita cu uşurinţă. Şi ca să nu mai amintim de situaţia aceea incredibilă când eşti în maşină şi poţi parcurge o distanţă de un kilometru într-o oră.

 

  1. Importante economii financiare

 

Nu ştiu dacă ţi-ai făcut vreodată un calcul să vezi câţi bani ai putea eonomisi, dacă renunţi să mergi zi de zi cu maşina, dar ai putea să încerci şi, cu siguranţă, vei fi foarte plăcut surprins.

Putem adăuga aici şi faptul că, având în vedere starea drumurilor, se pot face economii substanţiale cu întreţinerea maşinii şi chiar cu taxele achitate. Bineînţeles că există şi varianta fericită în cazul în care o maşină este folosită zilnic de mai multe persoane, pentru un traseu comun şi atunci se justifică toate costurile, însă, din păcate, de cele mai multe ori în maşini singurul pasager este şoferul.

 

  1. Mai mult timp liber

 

Timpul a devenit în ultima vreme tot mai preţios pentru fiecare dintre noi. Probabil că şi tu găseşti tot mai greu momente libere pe care să le petreci cu cei dragi sau pentru hobby-urile tale preferate. Imaginează-ţi că ai avea în fiecare zi cel puţin o oră liberă în plus. Ce ţi-ar plăcea să faci cu ea?

Dacă o înmulţeşti o să ai o surpriză şi mai plăcută şi o să vezi că la finalul unei luni o să ai doar de câştigat. Bine, ca să ajungi aici, trebuie să treci peste anumite obstacole cum ar fi condiţiile destul de precare pe care le oferă transportul în comun în ceea ce priveşte punctualitatea şi confortul, dar, dacă pui în balanţă ce este mai important pentru tine, cred că poţi trece peste aceste inconveniente. Va fi o supriză plăcută nu doar pentru familie şi pentru cei dragi, ci şi pentru tine.

 

  1. Un mediu de viaţă mai curat

 

Emisiile vehiculelor şi cele industriale sunt sursa primară a poluării aerului. Calitatea slabă a aerului este o ameninţare serioasă pentru sănătatea umană, cauzând probleme pentru sistemul respirator şi boli cardiovasculare. Pe plan mondial, se estimează că aproximativ 3,7 milioane de decese pe an sunt cauzate de expunerea la un mediu ambiant cu o calitate scăzută a aerului.

Am putea adăuga aici şi poluarea fonică, iar tot acest tablou nu ar trebui decât să ne dea de gândit. Contribuţia ta în acest sens poate părea doar o picătură într-un ocean, însă merită să încerci, pentru că lucrurile mici sunt cele care fac diferenţa. O singură zi în care tu îţi laşi acasă maşina poate fi, astfel, foarte importantă, nu doar pentru tine ci şi pentru cei din jurul tău. Nu e ca şi cum îţi abandonezi maşina preferată, ci o foloseşti responsabil. Şi, în plus, îi faci şi ei un bine prelungindu-i durata de viaţă.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Adaugă un comentariu