Renovările presupun multă muncă, dar și investiții serioase. Dacă ai un plan de renovare în desfășurare și vrei să fii cât mai organizat în gestionarea banilor tăi, am pregătit pentru tine câteva sfaturi care să te ajute în această etapă.
1. Stabilește un buget în funcție de priorități
Organizarea este punctul forte în orice activitate pe care o întreprinzi. Trece-ți pe hârtie sau pe laptop toate cheltuielile și un buget aproximativ pe care îl estimezi pentru fiecare achiziție sau serviciu care trebuie plătit.
De asemenea, este indicat să îți iei o marjă de eroare, în cazul în care unele cheltuieli presupun costuri mai mari decât te-ai fi așteptat. Ocupă-te de cheltuieli în ordinea priorităților. De exemplu, obiectele sanitare sunt mult mai necesare și urgente decât un dressing pe comandă care, deși este foarte dorit de către tine, mai poate aștepta puțin până ajungi să ai bugetul pentru el.
2. Apelează la soluții pentru venituri suplimentare
Poți trece prin anumite perioade în care salariile nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile. Pentru aceste situații există diverse soluții. O primă soluție ar fi să ai un job part-time, care să-ți permită să strângi câțiva bani astfel încât să reușești să duci la bun sfârșit planul de renovare, chiar dacă această soluție poate presupune un timp mai mare de așteptare.
Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o sumă considerabilă de bani într-un timp scurt, poți lua în calcul și posibilitatea unui credit. Studiază cu atenție condițiile de dobândă și rambursare și fă o alegere informată, potrivită pentru tine și familia ta.
3. Urmărește perioadele de reduceri
Poți căuta pe site-urile de profil pentru a compara prețurile la electrocasnice, piese de mobilier sau materiale de construcții. Totodată, te poți abona la newsletterul unor astfel de site-uri web, pentru a fi la curent cu reducerile și promoțiile. În acest fel, poți achiziționa produsele dorite la prețuri foarte bune.
4. Optează pentru plata în rate
Atunci când îți renovezi locuința, pot să apară numeroase cheltuieli neprevăzute, iar unele achiziții sunt mai greu de gestionat, dacă trebuie să plătești integral produsul la cumpărare. Pentru a evita situațiile în care rămâi fără prea mulți bani fiindcă se strică mașina de spălat, frigiderul sau alte electrocasnice esențiale în gospodărie, optează pentru plata în rate. Poți consulta regulile magazinelor pentru plata în rate pentru a vedea dacă dobânda și celelalte criterii sunt convenabile pentru tine.
5. Implică-te în proiecte DIY
Conceptul DIY (Do it yourself) în amenajări presupune să te implici în proiecte care necesită muncă fizică pe care o poți face de unul singur, fără să apelezi la meșteri care, desigur, trebuie plătiți. De pildă, poți zugrăvi singur sau cu cei din familie, iar această activitate poate fi și un mod distractiv de a petrece timp împreună și de a avea parte de experiențe noi.
6. Refolosește mobila cu potențial
Piesele vechi de mobilier au un potențial uriaș, fiind confecționate fie din lemn masiv, fie din alte materiale durabile și calitative. Pentru a nu pierde o piesă de mobilier de calitate, o poți recondiționa, iar astfel nu mai trebuie să înlocuiești mobila cu una nouă. Poți urmări diverse tutoriale online care prezintă modalități de recondiționare. Spre exemplu, poți șlefui mobila veche, vopsind-o ulterior cu alb, ceea ce îi va conferi o notă de eleganță și un element de noutate.
Ține cont de câteva dintre aceste sfaturi și vei reuși să îți gestionezi mai bine banii, în vederea amenajărilor casei tale. Este important să fii organizat, să îți faci un plan bine stabilit și să profiți de resursele pe care le ai la îndemână.
Sursă foto: Shutterstock