(P) Condusul pe ploaie. Sfaturi și măsuri pentru a fi în siguranță la volan

Condițiile de drum pe timp de ploaie sunt vizibil îngreunate, iar riscul unor accidente sau pagube nedorite este destul de mare. Cum poți fi surprins de ploi mai tot timpul anului, ia în vedere principalele sfaturi și măsuri pentru a fi în siguranță la volanul mașinii tale.

Deplasează-te mai încet și cu prudență

Deplasarea în condiții de ploaie nu este ușoară pentru niciun participant la trafic. Șoferii neexperimentați sunt cei mai vulnerabili, dar și cei care cred că nimic nu-i mai poate surprinde.

Ideea este cât se poate de clară: pot interveni atât de multe aspecte imprevizibile, astfel că deplasarea cu viteză redusă, chiar și sub limita legală, precum și prudența maximă în câmpul tău vizual, respectiv păstrarea distanței între mașini, sunt măsuri recomandate pentru siguranța rutieră.

În privința depășirilor, efectuează-le doar în caz de necesitate. De exemplu, ai în vedere depășirea tirurilor și camioanelor, deoarece o cantitate însemnată de apă va ajunge pe parbrizul și geamurile mașinii tale. De asemenea, mai există posibilitatea unei destabilizări a acesteia. Asigură-te că păstrezi distanța laterală și intri în depășire din timp.

Cu toate că vei observa tot felul de șoferi, mersul prudent îți va permite să frânezi într-un timp util pentru a evita obstacole și alte situații, fără a brusca prea mult comenzile. Controlul asupra mașinii este decisiv, cu atât mai mult în astfel de condiții atmosferice.

Încetinește la acumulările mari de apă

Dincolo de importanța generală a conduitei în deplasare pe timp ploios, acumulările mari și întinse de apă, pe care le abordezi cu o viteză mare sau chiar moderată, sunt extrem de periculoase, deoarece poate apărea acvaplanarea.

Mai mult decât atât, chiar și micile acumulări de apă pot ascunde gropi sau denivelări prin care poți pierde ușor controlul direcției mașinii sau provoca diverse avarii, respectiv neplăceri, pietonilor aflați pe trotuare.

Așadar, orice acumulare de apă trebuie abordată cu o viteză mică și o atenție deosebită la ce s-ar putea ascunde sub aceasta. În situația în care apa este mult peste limita de trecere, respectiv pentru modelul tău de vehicul, nu înainta, pentru a evita defecțiuni ale motorului.

Aprinde luminile de întâlnire și curăță frecvent parbrizul

Obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi este consemnată în Codul Rutier, atât pe autostrăzi, drumuri europene și expres, cât și pe clasicele drumuri naționale.

Este un mod simplu de a-ți face simțită și mai bine prezența în circulație, nu doar pe timp de vreme închisă și ploioasă. Dacă mașina ta nu este echipată cu lumini de zi (DRL), folosește luminile de întâlnire (faza scurtă).

În privința curățării parbrizului, cel mai bine este să folosești modul automat de funcționare a ștergătoarele, alegând o treaptă potrivită de intensitate, care să-ți asigure o cât mai bună vizibilitate. Dacă mașina ta este prevăzută și cu ștergător pentru lunetă, nu uita să te asiguri de funcționarea acestuia. Fie intermitent, fie în modul de funcționare continuă, în caz de ploaie torențială.
Folosește corect sistemul de climatizare
Încă sunt șoferi care nu știu să folosească sistemul de climatizare într-un mod corect sau evită să-l folosească, crezând că nu este nevoie pe timp de ploaie.

În condiții de ploaie se poate crea o umiditate accentuată în habitaclul mașinii, de aceea este recomandat să folosești funcția de dezaburire a geamurilor. În plus, dacă ai încălzire în oglinzi, folosește funcția pentru a îndepărta, prin uscare, stropii acumulați pe ele. Prin urmare, încă două măsuri pentru asigurarea unei bune vizibilități.

Verifică periodic starea de uzură a anvelopelor

Este de datoria ta să faci o inspecție vizuală a anvelopelor mașinii tale. O anvelopă cu semne clare de uzură nu își va demonstra eficiența în condiții de ploaie. La o simplă observație a benzii de rulare, respectiv a profilului anvelopei, vei putea vedea starea lor generală.
Dacă este necesar să achiziționezi un nou set de anvelope, verifică cu ce caracteristici tehnice vin. Este indicat să apelezi și la specialiștii din domeniu, pentru a-ți recomanda niște anvelope potrivite pentru mașină.

În concluzie, urmând sfaturile și măsurile menționate în acest articol, poți fi mai în siguranță atunci când conduci pe timp ploios.

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu

Articole similare