Stai cu chirie în Brașov, Constanța sau București? Bine faci! Nu te grăbi să-ți cumperi un apartament!

Dacă stai cu chirie în Brașov, Constanța, București, Iași sau oricare alte oraș din România, nu te grăbi să schimbi situația și să-ți cumperi un apartament. Analiștii spun că prețurile locuințelor vor scădea în următorii doi ani. Recomandarea acestora este să mai așteptăm.

“Preţul la apartamente (inclusiv cele bune, inclusiv în marile oraşe), o să scadă cu cel puţin 25%-30% în maxim 2-3 ani (având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă)”, posibil chiar în 2019, a declarat Iancu Guda, analist economic, lector al Institutului Bancar Român.

“Recomandarea mea rămâne aceeaşi: staţi în chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpăraţi cu cel puţîn 30% mai ieftin comparativ cu preţul actual’, mai spune acesta.

Statistică pură

Dar pe ce se bazează afirmațiile sale? În luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Apoi, nu trebuie uitat că deja s-au schimbat condițiile de creditare, respectiv a fost limitat gradul de îndatorare la credite, ceea ce înseamnă că deja mai puține persoane sunt eligibile pentru contractarea unui împrumut.

Așa cum spunea Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la finele anului trecut, finanţarea este din ce în ce mai scumpă, pentru că dobânzile pe lei vor rămâne ridicate cel puţin pentru următorii 2 ani, din cauza presiunilor inflaţioniste.

De asemenea, salariile nu mai pot creşte în ritmul de până acum, deoarece în sectorul public înregistrăm deficit fiscal record, iar companiile private nu mai pot suportă alte creşteri salariale fără să mai piardă din competitivitate.

Tot el spunea că Programul „Prima casă’ (care a reprezentat cel puţîn 80% din creditele imobiliare contractate în perioada 2009-2018) urmează să fie închis în curând.

“Cererea scade şi din cauza sporului natural negativ şi emigrării accelerate, ceea ce scade masiv populaţia rezidentă. Numărul persoanelor decedate în ultimii 5 ani depășește cu aproape 40% pe cel al născuților vii. (…) Această înseamnă că România înregistrează un spor natural negativ de 350.000 în ultimii cinci ani.

Aproape 1.300 de români emigrează în fiecare zi lucrătoare, cel mai accelerat ritm din lume după Siria”, mai spunea el.

“Apoi, populaţia României cumpăra din ce în ce mai greu euro. Astfel, moneda naţională (în care majoritatea românilor îşi încasează veniturile) s-a depreciat faţă de EURO cu 35% în ultimii 10 ani (de la 3,45 RON /EUR în 2007 la 4,65 RON / EUR în 2018).

Chiar dacă în acest timp salariul mediu nominal brut a crescut cu 62%, aproximativ 42% din creştere este erodată de inflaţia cumulată în perioada 2008-2018). De aceea, salariul mediu real a crescut cu aproximativ 20% în ultimul deceniu, dar moneda naţională s-a depreciat între timp cu 35%”, mai explică Mugur Isărescu.

Nu în ultimul rând, preţul mediu al imobiliarelor a crescut deja cu 42% în ultimii trei ani, de la 950 (oct 2015) la 1.350 (oct 2018). Pentru majoritatea apartamentelor rezidenţiale din zonele bune ale capitalei preţul depăşeşte 2000 EUR / mp. Această înseamnă că un cumpărător îşi recuperează investiţia prin chirie în aproximativ 25 de ani, comparativ cu perioada recomandată de 15-20 de ani (în funcţie de proprietate), mai spune guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, dezechilibrul macroeconomic al României se adânceşte în fiecare lună: deficitele duble (fiscal şi de cont curent) se măresc, iar presiunile inflaţioniste rămân ridicate, creşterea economică decelerează. Acesta e de părere că urmează o ajustare negativă cât de curând, poate chiar în 2019 sau maximum în 2020.

În plus, mai spune el, economia globală riscă să între într-o nouă recesiune în următorii 2-3 ani.

‘Toate aceste argumente mă fac să cred că cererea viitoare o să scadă. Între timp, oferta creşte (anul trecut volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale a crescut cu peste +70%, unde te uiţi se construieşte excesiv de mult)’, mai explică el.

Toate aceste argumente ar trebui să ne convingă să nu renunțăm deocamata la chiria din Brașov, Bucureșți sau de oriunde în țară, ci să mai așteptăm puțîn.

Adaugă un comentariu