1 milion de cutii de viteze TLx fabricate la Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia

vezi galeria foto

La inceputul lunii martie, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia a produs cutia de viteze de tip TLx cu numarul 1.000.000. Este vorba de o cutie de viteze TL8 care va fi montata pe un model Duster 4×4, fabricat in India.


 

Cutia de viteze TLx este o cutie manuala, de ultima generaţie, cu sase trepte, poate transmite un cuplu de pâna la 240 Nm si este adaptata noilor motoare pe benzina de 1.8 si 2 l, dar si motoarelor diesel de 1.5 l. Este prima cutie de viteze comuna a Alianţei Renault-Nissan. O parte din productia de cutii de viteze TLx este livrata Uzinei Vehicule Dacia pentru modelul Duster, iar peste jumatate din producţie este destinata exportului catre uzine Renault din Rusia (Avtoframos), Turcia (Oyak), Brazilia (Curitiba), Columbia (Sofasa), India (Chennay) si uzinei Nissan din Marea Britanie (Sunderland).


 

Fabricaţia in serie a cutiilor de viteze de tipul TLx a inceput in anul 2008, iar capacitatea actuala de producţie este de 7.500 de cutii de viteze pe saptamâna.

Modulul de transfer asociat cutiei de viteze TL8 este o componenta mecanica necesara lanţului de transmisie a unui vehicul 4×4 si este produs doar la Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia.

 

Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia

Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia (UMCD) este cea de-a doua mare uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni (peste 3.800 de angajaţi) si prima uzina din cadrul Grupului Renault din punct de vedere al diversitaţii proceselor. In cele sapte departamente de fabricaţie ale Uzinei sunt produse piese brute din aluminiu, se uzineaza si se asambleaza motoare si cutii de viteze, se monteaza punţi faţa si spate, se preseaza si se sudeaza osii si cadre grup moto-propulsor pentru vehicule asamblate la Uzina Vehicule Dacia si in alte uzine la nivel internaţional.


Pe lânga cutiile de viteze de tip TLx, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia mai produce cutii de viteze JH, cu cinci trepte, care echipeaza vehiculele din gama Logan asamblate in Uzina Vehicule Dacia si in celelalte uzine Renault din lume.


In 2012, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia a produs 542.376 de cutii de viteze din care 280.435 cutii de viteze de tip JH (in 5 trepte) si 261.941 cutii de viteze TLx.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE