Nou în codul rutier: încadrarea la „comportament agresiv” în trafic se va lăsa cu amenzi și suspendări de permis.

vezi galeria foto

Conform ordonanței simple pentru modificarea codului rutier oficializate vineri 28 ianuarie, la definirea „comportamentului agresiv/iresponsabil’ sunt incluse atât situații deja cunoscute ca fiind în afara legii (vezi circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor), cât și gesturi abuzive potențial periculoase (schimbarea succesivă a benzii de mers pentru depășiri neregulamentare în fluxul de trafic, claxonarea și flash-urile repetate). Când comportamentul agresiv și/sau iresponsabil produce accidente, sancțiunile se înăspresc.


În principiu, cei care adoptă un astfel de comportament riscă amenzi între 580 – 725 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Dacă un accident este urmare a comportamentului agresiv, vinovatul riscă o amendă între 870 – 1.160 lei și suspendarea permisului 60 de zile.

Referitor la circulația pe autostradă, a fost validată înăsprirea sancțiunilor pentru comportamentul iresponsabil. Circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor se sancționează cu o amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni între 1.305 și 2.900 de lei și aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau mers înapoi atrage suspendarea dreptului de a conduce timp de 120 zile.


Este trecută într-o clasă superioară de contravenții din clasa a doua în clasa a treia de sancțiuni fapta privind nerespectarea regulilor la depășire și neacordarea priorității, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile.

Se majorează perioada de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Este reglementat un nou prag de viteză, respectiv peste 70 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.


Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Rezumativ, următoarele situații au fost asociate definirii „comportamentului agresiv’: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE