Gaz în plin pe ultima linie dreaptă a carierei comerciale a seriei: Ford Focus ST Edition a fost dezvoltat de Ford Performance.

Înainte ca fabricația seriei Ford Focus să înceteze în 2025, marca ovalului albastru propune o nouă variantă cu pronunțat potențial dinamic, numită Ford Focus ST Edition. De fapt, este vorba despre cea mai performantă versiune de până acum a actualei generații Ford Focus. Aceste cifre spun suficient în sensul respectiv: motorizare Ford EcoBoost de 2,3 litri, putere maximă de 280 CP/5500 rpm, cuplu maxim de 420 Nm/3000 rpm și accelerație 0-100 km/h în 5,7 secunde.

Dezvoltarea versiunii Ford Focus ST Edition a revenit în sarcina departamentului Ford Performance, iar specialiștii săi au avut grijă să acopere toate aspectele presupuse de o sportivitate coerentă. Printre altele, automobilul dispune de suspensie reglabilă integrat de Ford Performance și de frâne Brembo pe roțile din față.

Sistemul de suspensie, produs de specialiștii în motorsport KW Automotive, dispune de carcase de amortizoare din oțel inoxidabil și arcuri ce permit o gardă la sol cu 10 mm mai mică în față și în spate în comparație cu Focus ST standard, pentru un echilibru și un control mai ridicate. Clientul are la dispoziție posibilitatea de a regla suplimentar garda la sol cu 20 mm. Rata de amortizare este cu peste 50% mai mare în comparație cu Focus ST standard.

Focus ST Edition este livrat cu un document tehnic care oferă setările recomandate ale suspensiei pentru o varietate de condiții de conducere – inclusiv setări specifice pentru Nordschleife – pentru a ajuta pasionații care merg pe circuit să-și regleze fin experiențele de conducere.

Jantele din aliaj ușor, de 19 inchi, au o greutate mai mică cu 10% comparat cu jantele normale. Ele sunt construite folosind un proces care compactează aliajul de aluminiu pentru a crește rezistența la șocuri, utilizând în același timp mai puțin material. Masa redusă a roților permite schimbarea mai rapidă a direcției și ajută anvelopele Pirelli P Zero Corsa de înaltă performanță să atingă un nivel de tracțiune mai ridicat pentru accelerații mai rapide, frânări mai scurte și viteze mai ridicate în viraje.

Dincolo de toate acestea, Ford Focus ST Edition nu este genul sportiv spartan sau aprioric dur. Dotările sale avansate și numeroase asigură un grad ridicat de confort și versatilitate. Pachetul de asistență pentru șofer include Adaptive Cruise Control 4 cu recunoașterea limitelor de viteză și menținerea pe centrul benzii de rulare, un sistem conceput pentru a face condusul pe autostradă mai puțin solicitant, plus sistemul de informare a unghiului mort, completat de Cross Traffic Alert 3.

Focus ST Edition dispune, de asemenea, de un sistem de sunet premium B&O de 675 W cu zece difuzoare și un subwoofer, în timp ce pachetul standard de iarnă include un volan încălzit și un parbriz încălzit Quickclear pentru dezghețarea rapidă în condiții de gheață.

Toate exemplarele Ford Focus ST Edition vin în culoarea Azura Blue – exclusivă pentru gama Focus ST – completată de finisaje High Gloss Black pentru jante, plafon, spoiler spate și difuzor, oglinzi retrovizoare și emblema ST. În interior există cusături Motion Blue pentru scaunele Ford Performance, volan, schimbătorul de viteze și alte elemente ale consolei centrale.

Focus ST Edition se alătură gamei existente Focus ST, disponibilă în versiunile cu cinci uși și break, disponibilă și cu transmisie automată cu șapte trepte.

Adaugă un comentariu

Articole similare