Artă în viteză: artista Julie Mehretu își va pune semnătura pe următorul BMW Art Car

Din 1975, artişti renumiţi din întreaga lume proiectează BMW Art Cars. Iniţiativa a venit de la pilotul de curse francez şi iubitor de artă Hervé Poulain, care, în colaborare cu şeful BMW Motorsport de la acea vreme, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să picteze un automobil. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975, unde a devenit favoritul publicului. Aceasta a fost naşterea Colecţiei BMW Art Car.

În anii care au urmat, artişti renumiţi precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson şi Jeff Koons au adăugat alte maşini BMW Art Cars la colecţie, fiecare în propriul său stil individual. Cel mai recent, artistul multimedia chinez Cao Fei şi americanul John Baldessari au prezentat fiecare câte un BMW Art Car bazat pe BMW M6 GT3 în 2016, respectiv în 2017. BMW Art Cars nu sunt expuse doar acasă, la Muzeul BMW din München, ci şi călătoresc în întreaga lume, ca parte a expoziţiilor internaţionale.

În cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, BMW a anunţat o colaborare cu Julie Mehretu, artistă de renume internaţional din New York, care va crea cel de-al 20-lea BMW Art Car. Mehretu a fost aleasă în unanimitate de un juriu internaţional format din directori şi curatori de muzee şi va avea libertate totală de creaţie pentru a proiecta următoarea ediţie din legendara colecţie de “sculpturi mobile” a BMW. BMW va înscrie BMW M Hybrid V8 Art Car creat de Mehretu în cursa de 24 de ore de la Le Mans din iunie 2024.

“Am iubit maşinile aproape toată viaţa, ca jucării, ca obiecte, ca posibilităţi. Din acel spaţiu sunt foarte încântată să lucrez la următorul BMW Art Car”, a declarat Julie Mehretu. “Emoţia vitezei, cursa de 24 de ore de la Le Mans şi ceea ce se poate inventa în automobilele hibrid şi electrice ca viitoare moduri de a ne exprima şi de a avansa în noi zone ale transporturilor şi motorsportului.”

“Colecţia BMW Art Car este un element central al angajamentului nostru cultural global, care este se derulează de mai bine de 50 de ani”, a declarat Ilka Horstmeier, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Resurse Umane şi Imobiliare, la prezentarea de la New York. “Combinaţia dintre tehnologie şi artă, design şi motorsport creează o fascinaţie atemporală. Am admirat munca lui Julie Mehretu de mulţi ani. Sunt deosebit de încântată că această cooperare va avea un impact cultural de durată dincolo de maşina pe care a proiectat-o, mai ales în Africa.”

 

Colaborarea dintre BMW şi Julie Mehretu nu îşi va lăsa amprenta doar pe circuitul de curse de la Le Mans. Există extrem de puţine spaţii pe continentul african unde artiştii se pot reuni, schimba şi experimenta în moduri care favorizează colaborarea în contexte locale. Julie Mehretu şi Mehret Mandefro, producător nominalizat la Emmy, scriitor şi cofondator al Realness Institute care îşi propune să consolideze ecosistemul media din Africa, vor găzdui o serie de întâlniri în opt oraşe africane pe parcursul a nouă luni pentru a deschide spaţiul pentru ca artiştii să se întâlnească, să facă schimb de idei şi să colaboreze în moduri translocale. Aceste ateliere au singura intenţie de a deschide un forum pentru artişti care să ia în considerare noi căi de implementare a viitorului civic echitabil în comunităţile locale respective şi să valorifice puterea colectivului translocal.

Metodologia acestor ateliere se bazează pe Exodus Media Workshop (EMW) care este un laborator de educaţie artistică iniţiat de Denniston Hill, care se concentrează pe invenţiile interdependente ale creării şi reprezentării imaginii în mass-media. Atelierul porneşte de la intenţia împărtăşită că trebuie să dezlegăm sinele de reprezentarea sa mediatică şi că identităţile noastre pot fi recuperate şi remodelate după propriile noastre standarde.

Efectele şi rezultatele atelierelor vor fi prezentate împreună cu cel de-al 20-lea BMW Art Car în 2025, la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africa din Cape Town.

Julie Mehretu s-a născut în capitala Etiopiei, Addis Abeba, în 1970. Împreună cu familia ei s-a mutat în SUA la vârsta de şapte ani. Ea a primit licenţa de la Colegiul Kalamazoo din Michigan, a absolvit Şcoala de Design Rhode Island cu o diplomă de Master în Arte Frumoase în 1997 şi a petrecut, de asemenea, un an studiind la Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal). Explorând manuscrisele palimpseste ale istoriei, de la erele geologice până la fenomenologia modernă a socialului, picturile, imprimeurile şi desenele ei implică privitorul într-o articulare vizuală dinamică a experienţei contemporane, o reprezentare a comportamentului social şi a psihogeografiei spaţiului.

Mehretu conduce un studio în New York din 1999. Ea a primit numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul MacArthur şi Premiul Medalia Artelor din partea Departamentului de Stat al SUA. Un studiu reprezentativ al lucrării sale a fost expus la LACMA (Los Angeles), High Museum (Atlanta), Muzeul Whitney al Artei Americane (New York) şi Muzeul Walker de Artă (Minneapolis) din 2019 până în 2023. În 2021, Julie Mehretu a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe şi al Academiei Naţionale de Design.

Julie Mehretu este reprezentată la nivel global de Galeria Marian Goodman şi expune şi la White Cube (Londra) şi Carlier Gebauer (Berlin).

Adaugă un comentariu