Michelin în lumea celor 2 roți: O poveste despre inovație și performanță

În urmă cu 135 de ani, mai precis în 1889, frații Michelin dădeau naștere companiei ce le va purta numele și care urmă să producă echipamente pentru fermieri, dar și mingi de cauciuc. Până la produsele arhicunoscute de astăzi, Michelin trece prin multe etape de dezvoltare, inovând permanent iar rezultatul este dovedit de performanțele și premiile obținute de-a lungul anilor în Formulă 1, WRC și MotoGP. Iar recunoașterea și aprecierea publicului larg și mai puțin avizat, a produselor și soluțiilor oferite, întregesc imaginea premium pe care producătorul francez o are în lume.

 

Sursă foto: Michelin

 

Moștenirea Michelin în MotoGP

Primul contact cu lumea celor 2 roți a avut loc încă de la începuturile companiei, prin producerea anvelopelor de biclicletă, pentru care s-a obținut și brevetul de „prima anvelopă pneumatică detașabilă', în 1891. Dar implicarea în cursele de motociclete datează de la începutul anilor 1970, iar incursiunea în MotoGP a început serios în 1972, moment în care se înființează și clasa regină a curselor pe doua roți – 500cc, denumită și „reina'. Primul premiu vine în 1973 prin succesul lui Jack Findlay în Senior TT la categoria 500cc, care era clasa supremă a vremii.

De atunci, Michelin a fost o parte integrantă a padocului MotoGP, furnizând anvelope unora dintre cele mai renumite echipe și piloți din acest sport. Pe parcursul a peste 50 de ani de prezență în cursele Campionatului Mondial FIM,  compania Michelin a inovat permanent introducând anvelopa moto radial în MotoGP, în 1984 (inventată de altfel chiar de ea în 1946) și anvelopele multicompozite în 1994. Între anii 1993 și 2006, campionatul mondial i-a revenit unui pilot ce folosea pneuri Michelin iar anul trecut producătorul francez atinge o bornă istorică prin sărbătorirea celei de-a 500-a victorie în Campionatul Mondial FIM MotoGP. Cursa, care a avut loc pe Circuitul Internațional de Stradă Mandalika, l-a avut învingător pe Francesco Bagnaia, de la Ducati Lenovo Team, marcând o piatră de hotar semnificativă în lumea curselor de motociclete.

 

Sursă foto: motogp.com

 

Implicarea Michelin în Campionatul Mondial FIM  a fost marcată de realizări incredibile, iar notabil este, pe lângă cele 500 de victorii și diversitatea prin care au fost obținute: 60 de câștigători diferiți proveniți din 12 naționalități diferite și opt producători distincți, subliniind astfel competitivitatea campionatului. În special, Michelin a obținut 277 de victorii la categoria 500cc și 223 de victorii în era modern MotoGP. De-a lungul istoriei sale bogate, Michelin a colaborat cu unii dintre cei mai emblematici piloți din acest sport. Valentino Rossi, Francesco Bagnaia, Mick Doohan, Marc Marquez, Eddie Lawson, Freddie Spencer, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Wayne Gardner și Alex Criville sunt printre cei mai victorioși motocicliști echipați cu anvelope Michelin, evidențiind succesul de constant al acestui parteneriat de lungă durată.

Și pentru că performanță are nevoie de continuitate și implicare permanentă, Michelin semnează prelungirea pentru încă 3 ani a parteneriatului cu MotoGP – 2024 – 2026 , rămânând furnizorul unic de anvelope al renumitei competiții. Mai mult, ca parte a acordului, Michelin va fi sponsor principal al unui Grand Prix în fiecare an, pentru anul în curs urmând a fi confirmat Grand Prix-ul Francez, găzduit de circuitul de la Le Mans.

 

Florent Ménégaux Michelin CEO si Carmelo Ezpeleta Dorna CEO 2021

Sursă foto: motogp.com

 

Inovație pe pistă

De-a lungul istoriei sale în MotoGP, Michelin s-a străduit constant să atingă și să depășească un nivel ridicat de excelență, valorificându-și expertiză în tehnologia producerii anvelopelor și depășirea permanentă a limitelor performanței. Una dintre cele mai notabile contribuții ale Michelin la MotoGP a fost căutarea permanentă a inovației. Compania a introdus în mod continuu noi tehnologii pentru anvelope menite să îmbunătățească aderența, stabilitatea și durabilitatea, 3 aspecte de baza în orice sport cu motor.

Aminteam despre introducerea anvelopelor cu mai mulți compuși – multicompozite, care permite niveluri diferite de aderență între lateralele și partea de mijloc a anvelopei, datorită texturii diferite. Această caracteristică este foarte apreciată și de utilizatorul amator care își echipează motocicleta pentru plimbări relaxate, commuting sau mers ocazional pe circuit. Tehnologia le permite riderilor să mențină tracțiunea optimă în timp ce rulează în viraje la viteze mari, sporind atât performanța cât și siguranța pe pistă. În plus, Michelin a fost în fruntea dezvoltării anvelopelor capabile să reziste cerințelor extreme ale curselor MotoGP.

De la liniile drepte de mare viteză până la viraje agresive, pneurile Michelin sunt proiectate și utilizate pentru a genera performanțe în cele mai dificile condiții oferind piloților avantajul competitiv de care au nevoie pentru a se impune iar motocicliștilor amatori siguranță rulării în orice condiții de drum. Tot acest progres continuu își trage rezultatele și din experiența, preferințele și feedback-ul utilizatorilor, ca parte integrantă a procesului de dezvoltare.

În concluzie, moștenirea Michelin în MotoGP este una a inovației, excelenței și a căutării neobosite a performanței. De la începuturile sale până la statutul actual de furnizor de anvelope pentru primul campionat mondial de curse de motociclete, contribuțiile Michelin la MotoGP au fost remarcabile iar pe măsură ce sportul intră într-o nouă eră a competiției un lucru este cert, Michelin va continuă să joace un rol esențial.

 

De la circuit la plimbările relaxate

Michelin, un brand renumit pentru angajamentul său față de calitate și inovație în producția de anvelope este de mult timp un nume de încredere și în industria motocicletelor de agrement. Când vine vorba de pneuri moto, fiabilitatea și performanța sunt primordiale, în special pentru uzul personal, acolo unde un cât de mic amănunt poate face diferența, uneori capitală, din păcate. Tentația este mare, motoarele sunt puternice de cele mai multe ori, adrenalina te poate tulbura ușor și, pentru ca totul să rămână plăcere, pasiune și dorință, trebuie păstrat un cadru cât mai sigur. Contactul cu suprafață de rulare se realizează pe numai câțiva centimetri pătrați iar aceștia se impun a fi de o bună calitate. Devotamentul Michelin pentru cercetare și dezvoltare a dus la o gamă diversă de anvelope concepute special pentru utilizare pe diferite suprafețe de rulare. Acestea acordă prioritate longevității, stabilității și aderenței, oferind motocicliștilor o experiență de condus plăcută și sigură, indiferent unde se desfășoară itinerariul.

Dacă părerile sunt împărțite atunci când se discută aprins pe forumurile online, platformele de socializare sau comunitățile de pasionați de motociclete despre alegerea uleiului, plăcuțelor sau oricărei alte consumabile, în abordarea subiectului „alegerea anvelopelor' produsele Michelin, și în special seriile „Road', „Power', „Anakee' sau „Commander' nu au prea mulți contestatari, aprecierea fiind la cele mai înalte cote. Aceste pneuri  sunt proiectate cu dedicație tipului de suprafață de rulare și oferă aderență și manevrabilitate excepționale. Road 6, cel mai evoluat nivel atins al gamei Road, până în prezent este lăudat pentru performanța impresionantă pe vreme umedă și rezisenta în timp, dar și pentru raportul calitate-preț, făcându-l o alegere populară printre navetiști si pasionații de touring deopotrivă.

 

Sursă foto: Michelin

 

Față de predecesorul sau, Roar 6 are cu 15% mai multă aderență în condiții umede datorită compușilor cu tehnologie de siliciu, a benzii de rulare și a unui design nou al acesteia, cu MICHELIN Water Evergrip Technology™ iar longevitatea a fost și ea îmbunătățită cu 10%. Cei care laudă aceste anvelope o fac pentru că ele reușesc să mențină performanțele constante chiar și după mii de kilometri, investind astfel pe termen lung în siguranță și confort, iar acestea trebuie să fie argumentele principale în demontarea unor posibile rezerve legate de prețul de achiziție. În plus, stabilitatea sporită și aderența care inspiră încredere contribuie la o călătorie mai lină și mai plăcută, consolidând și mai mult reputația Michelin că producător de anvelope de top.

Seria „Power', prin cel mai recent membru al familiei, noul Power 6 este inspirat și proiectat folosindu-se experiența din Motorsport reușește astfel să aducă pe șosea o parte din senzațiile pistei de circuit. Atât pe ploaie cât și pe uscat ai control deplin al direcției, aderența este prezență și o dată cu ea și sentimentul de siguranță.

 

 

Sursă foto: Michelin

 

Michelin oferă o gamă de alte anvelope orientate pentru asfalt care se potrivesc diferitelor tipuri de motociclete și preferințe de condus. În mod similar, seria Michelin Commander se adresează motocicletelor cruiser și touring, oferind performanțe de lungă durată și confort pe călătorii prelungite. Toate celelalte categorii sunt acoperite cu produse competitive, de la scutere electrice până la motocicletele de cross sau enduro.

Totul pentru siguranță

Cei care am început această aventură pe două roți cu ceva mai mult timp în urmă, când nu aveam acces ușor și rapid la atât de multe date, am făcut și unele greșeli „de începător', mai ales în alegerea greșită a motorului, a anvelopelor sau a uleiului, însă acum ne pot fi oferite toate informatiile prin câteva click-uri. Alegeți corect, intretineti corespunzător și schimbați la timp anvelopele, aceste decizii pot face diferența, pot pune un zâmbet pe față noastră într-o curbă strânsă sau un fior rece pe spate.

 

Text: Luigi Negoi

Adaugă un comentariu