Doar o bere la volan? Sau un pahar de vin? Care sunt factorii de care depinde dacă ai depășit sau nu limita legală admisă

De câțiva ani buni, România a ieșit din grupul ţărilor europene care promovează toleranţa zero’ faţă de consumul de alcool la volan. Cu toate acestea există șoferi care se limitează doar la un pahar de bere sau de vin, în timp ce alții riscă permisul și integritatea celorlalți participanți la trafic.

Există mai mulți factori de care depinde dacă alcoolul este sau nu depistat de fiolă. Sunt multe variabile care intervin, nu se poate crea un standard. Acelaşi tip de persoană care consumă aceeaşi cantitate de băutură poate obţine alcoolemii diferite în funcţie de ce mănâncă, de greutate, de bagaj genetic’, a explicat pentru gandul.info şi prof. dr. Gabriela Radulian, specialistă în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Paulescu’.

Un alt medic nutriționst a adăugat: “Sunt foarte mulţi factori implicaţi atunci când se calculează alcoolemia. Se întâmplă ca nivelul de alcoolemie să difere chiar în cazul aceleiaşi persoane, deşi a băut acelaşi tip de alcool şi în aceeaşi cantitate. Cel mai sigur este fără alcool atunci când urci la volan”.

Specialiștii mai atrag atenția că oameni cu caracteristici similare pot reacţiona diferit la alcool, în funcţie de diverşi factori, precum sănătatea generală şi cea a ficatului, consumul de alimente, de lichide sau obişnuinţa organismului cu consumul de alcool.

Totodată este bine de știut că, în cazul femeilor, aceeaşi băutură alcoolică determină o alcoolemie mai mare decât la bărbaţi.

Adaugă un comentariu