Perspective bune pentru industria din România: finlandezii de la Nokian vor construi la Oradea o fabrică de anvelope!

Retragerea companiei Nokian din Rusia a fost urmată de decizia finlandezilor vizând edificarea unei noi fabrici de anvelope în România. Investiția se va ridica la suma de 650 de milioane de euro, conform comunicatului oficial din partea Nokian.

Producția de pneuri pentru autoturisme sub marca Nokian se desfășura în proporție de 80% în Rusia. Invadarea Ucrainei de către Rusia și creșterea tensiunilor ruso-finlandeze catalizată de respectiva acțiune armată a determinat inclusiv schimbarea planurilor de viitor pentru cei de la Nokian. Noua fabrică va fi construită în Oradea, în zona vestică extremă a țării noastre. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă, care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să materializăm noua configurație a companiei Nokian Tyres, fără Rusia’, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope ar putea fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025. În noua fabrică vor lucra aproximativ 500 de angajați. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope de pasageri și SUV cu jante de dimensiuni relativ mari, care vor fi distribuite în special pe piața din Europa Centrală. Fabrica Nokian de la Oradea va fi, totodată, și prima fabrică „zero CO2 emissions’ din industria de anvelope.

Adaugă un comentariu

Articole similare