Tu cât plătești lunar pentru carburant? Iată datele oferite de INS

vezi galeria foto

Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), gospodăriile din România alocă pentru combustibili 15% din bugetul disponibil. În medie, o familie cheltuiește 63 de lei lunar pentru a cumpăra carburanți și lubrifianți auto.


În prezent, 27,7% din totalul gospodăriilor din România dețin un autoturism, ceea ce înseamnă că suma aminitită mai sus crește până la 230 de lei/gospodărie.

În plus, combustibilii reprezintă 8% din coșul de consum, aflându-se printre primele 10 produse ca pondere.

În mediul rural e mai bine ca în oraș. La țară, 19% dintre gospodării au o mașină, iar cheltuiala lunară este de 32,3 lei, în timp ce în mediul urban, 34,5% dintre gospodării dețin un vehicul, iar achiziția lunară este de 66 de lei.


Cine se plimbă mai mult?

După analiza datelor oferite de INS, rezultă două portrete ale șoferilor. Primul dintre acestea face referire la românii cu vârste curprinse între 25 și 34 de ani, cu studii superioare, care locuiesc la oraș și sunt salariați. Aceștia scot lunar din buzunar între 100 și 170 de lei pentru carburanți.

Cel de-al doilea profil face referire la românii cu vârste mai mari de 65 de ani, cu studii primare, locuiesc în mediul rural și sunt agricultori. Aceștia plătesc lunar mai puțind e 20 de lei pentru carburanți.


Via | Adevărul

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE