CONTACT Ford Focus 1.0 Ecoboost

Motoarele aspirate sunt pe cale de disparitie. Urmand tendinta generala, Ford lanseaza un nou motor turbo de mica cilindree. Acesta va fi produs inclusiv in Romania, la Craiova.

Grija pentru mediu si, recent, criza financiara au dus la proliferarea pe scara larga a motorizarilor supraalimentate. Downsizingul este noul cuvant la moda, producand un adevarat genocid in populatia de centimetri cubi, dar si in cea de cilindri a motoarelor pe benzina. Motoarele cu sase cilindri au fost inlocuite cu cele de patru cilindri, iar acestea au cedat locul celor cu trei cilindri sau chiar cu doi.

Ford nu este nou in acest peisaj, noua familie de motoare supraalimentate pe benzina Ecoboost fiind inaugurata deja in 2009, la Frankfurt. Dupa unitatile de 2,0 litri de 203 CP si 240 CP de pe Mondeo/S-Max/Galaxy au urmat cele de 1,6 litri de 150 CP si 182 CP de pe Focus. Revolutia turbo este insa abia la inceput, iar pilonul de rezistenta este noul motor cu trei cilindri de un litru, care va propulsa intr-o prima faza Focus si B-Max, urmand sa fie introdus treptat pe o gama mai larga de modele, de la Fiesta la Mondeo. Noul motor cu trei cilindri nu este important doar pentru Ford, ci si pentru Romania, acesta urmand sa fie fabricat inclusiv la Craiova. 

Inginerii de la Ford au inglobat in noua unitate de un litru cele mai noi tehnologii, fiind vorba de un motor cu injectie directa, cu control variabil al deschiderii supapelor, atat pe admisie, cat si pe evacuare, supraalimentat printr-o turbina cu inertie redusa. Pentru rigiditate marita, blocul motor nu este din aluminiu, ci din fonta, dar dimensiunile compacte fac ca acest aspect sa nu afecteze masa motorului. De fapt, noul motor este cu 30 kg mai usor decat cel de 1,6 litri pe care-l inlocuieste. Noul motor foloseste o pompa de ulei on-demand, care se adapteaza la nevoile de ungere ale motorului, si o galerie de evacuare integrata in chiulasa, care permite racirea gazelor de evacuare si atingerea mult mai rapid a temperaturii de regim. Pentru o eficienta maxima, inginerii de la Ford nu au optat pentru folosirea unui arbore de echilibrare, rolul acestuia fiind preluat de volanta si de fulia de antrenare voit dezechilibrate, astfel incat sa compenseze vibratiile generate de motor. Aceasta abordare este atat de eficienta, incat niciodata nu vei ghici dupa sunet sau vibratii ca sub capota toarce un motor cu trei cilindri.

 

 Primul contact cu motorul care se va fabrica la Craiova l-am avut, dupa cum era de asteptat, intr-un Ford Focus, fiind vorba de versiunea care dezvolta 125 CP. Ford mai produce o versiune degonflata, de 100 CP, dar care nu va fi disponibila deocamdata pe piata romaneasca, unde va ramane in gama motorul aspirat de 1,6 litri/105 CP. Daca am fost neincrezatori la inceput in ceea ce priveste capabilitatile micului motor de a se descurca cu cele 1.250 de kilograme ale lui Focus, trebuie sa spunem ca am fost impresionati in timpul testului. Micul motor trage viguros si liniar pe o plaja foarte larga de turatii, curba de cuplu fiind plata intre 1400 si 4500 rpm. Reprizele sunt surprinzatoare, facand ca depasirile sa fie placute si sigure. Ceea ce surprinde si mai placut este silentiozitatea acestui motor. Un regim de turatii de 4000-5000 rpm nu este deloc suparator pentru ureche si, de multe ori, daca nu privesti turometrul, esti tentat sa retrogradezi atunci cand incetinesti, desi turatia nu a scazut sub 3000 rpm. Bonusul este consumul foarte scazut atunci cand se circula atent, computerul de bord aratand frecvent valori instantanee ale consumului de 2,5 – 3,5 litri cand se merge cu viteza constanta. Ford specifica o medie de 5,0 l/100 km, dar noi am obtinut, in timpul testului, pe un traseu montan cu multe serpentine si rampe, dar si cu un tronson de autostrada, o valoare de 7,8 l/100 km. Este o cifra onorabila, daca tinem cont de tortura la care a fost supus constant micul motor in timpul testului.

Adaugă un comentariu