Test comparativ – Honda CR-V, Ford Kuga, Toyota RAV4, Mazda CX-5

Toyota a lansat noul RAV4, dar si Kuga este complet nou. Mazda si Honda arbitreaza disputa SUV-urilor compacte.

 

In ultimii trei ani, segmentul SUV-urilor a cunoscut o crestere spectaculoasa, practic dublandu-si numarul de unitati vandute in Romania (de la 7.431 in 2010 la 14.798 in 2012), asta in conditiile in care piata auto a avut parte de o scadere dramatica. Asadar, romanii iubesc SUV-urile, dar asta nu mai era un secret pentru nimeni, mai important fiind faptul ca fenomenul se intampla la nivel mondial. In acest context, producatorii de automobile isi indreapta eforturile consistent spre acest segment si la fel facem si noi. SUV-uri compacte din oferta constructorilor gene­ralisti sunt, in general, cele care ofera cel mai mult pentru banii platiti, ceea ce duce la o competitie acerba. Inceputul anului 2013 a reprezentat lansarea a doua modele foarte importante: Ford Kuga si Toyota RAV4, ambele foarte des intalnite pe strazile de la noi. Totusi, la sfarsitul anului trecut, Honda a mutat in acelasi segment cu noul CR-V, iar cu doar cateva luni i­nainte, Mazda a decis ca este un moment prielnic sa intre intr-un segment in care pana acum nu avea niciun model si a lansat CX-5, un SUV care a fost primul ce a beneficiat de nou dezvoltata tehnologie SkyActiv, de la care niponii au foarte mari asteptari. Astfel, in acest comparativ avem patru SUV-uri compacte foarte noi, care au pretentii foarte ridicate. Pentru motorizare am ales versiunile diesel. Modelele venite din Japonia au propulsoare de 2,2 litri si 150 CP, iar Ford Kuga are un motor cu o cilindree de 2 litri, care dezvolta 163 CP. Pentru stabilirea unor pret­uri comparate am ales versiunile echipate destul de bine, mai ales datorita faptului ca modelele nipone au echipari fixe, care nu permit adau­garea de optiuni prea multe si care practic te obliga sa cumperi la pachet mai multe echipamente odata cu trecerea la alt nivel de echipare. Un asemenea SUV are totusi nevoie de cateva optionale care nu au cum sa lipseasca, astfel incat versiunile de baza au fost lasate la o parte. Asta i­nseamna totusi ca preturile au sarit de pragul celor 30.000 de euro si l-au trecut consistent in unele cazuri. Patru modele noi, pretentii ridicate si motorizari diesel de top, cu echipari foarte bune. Iata cine a fost mai bun si de ce in paginile care urmeaza.

4. Honda CR-V 2.2 i-DTEC Lifestyle HDD Navi

Pentru noul CR-V, Honda nu a crescut dimensiunile asa cum se intampla de obicei, ci chiar le-a scazut. Lungimea e mai mica cu 5 mm, insa, cu toate acestea, dimensiunile interioare au crescut. Din acest punct de vedere, SUV-ul nipon sta foarte bine in acest comparativ. Atat in fata, dar in special in spate, pasagerii au la dispozitie un nivel de spatiu foarte generos. Scaunele fata au dimensiuni mari, dar totusi, suportul lateral aproape inexistent, singurul atribut care le-ar putea fi imputat, este destul de important. In spate, la genunchi si la cap, pasagerii nu vor avea nicio problema de spatiu, chiar daca sunt foarte inalti. Portbagajul ofera cel mai mare volum din test (589 de litri), dupa rabatarea banchetei ajungandu-se la 1669 de litri. Actionarea sistemului de rabatare a banchetei se face cu usurinta, prin actionarea unei clapete, iar acesta ridica sezutul, culca tetierele si spatarul automat. Desi spectaculos, sistemul nu aduce un plus fata de celelalte modele, ba chiar rapeste din spatiul pe lungime din cauza sezutului care se ridica in fata banchetei, spre deosebire de concurenta, unde acesta coboara odata cu ea. Noua generatie a lui CR-V a pus accentul si pe un nivel de zgomot redus in timpul rularii, iar acest aspect poate fi confirmat, deoarece chiar si la viteze ridicate, nivelul zgomotului din habitaclu este la cote reduse. Motorul diesel de 2,2 litri produce 150 CP si a impresionat placut in timpul masuratorilor, depasind datele furnizate de fabrica pentru acceleratii. El se tureaza repede, chiar de la turatii joase si obtine o valoare de consum buna. Din pacate, setarea pentru sistemul de directie si trenul de rulare a facut ca CR-V sa piarda destule puncte. Directia este fada, destul de mult asistata, iar asta nu o face prea comunicativa. La limita, soferul nu stie prea multe despre ce se i­ntampla cu rotile fata. In acelasi ton, trenul de rulare este foarte moale, ceea ce aduce un ruliu evident si o t­inuta de drum subviratoare. Reversul pozitiv apare la capitolul confort, in special pe denivelarile scurte din oras. Sistemul de tractiune integrala ofera un nivel bun de tractiune la nevoie, insa transferul intre punti la pierderea tractiunii se face destul de lent spre spate, ceea ce in viraje pe suprafete alunecoase aduce un comportament destul de greu de intuit.

3. Toyota RAV4 2.2 D-4D Executive

Din punct de vedere al designului, lucrurile sunt clare pentru noul RAV4. Influentele vin in mod cert de peste Ocean, iar asta nu este deloc rau, pentru ca silueta si formele caroseriei creeaza o imagine foarte originala. Iar designul nu este singurul element ce pare ca vine de pe alt continent, deoarece noul RAV4 este mai lung cu 20 cm fata de predecesorul sau, iar asta schimba foarte mult lucrurile la interior. Scaunele din fata dispun de cele mai mari dimensiuni, insa nu sunt doar ca niste fotolii comode pentru ca sustinerea laterala este foarte buna, iar in spate, totul este la superlativ. Sezutul banchetei este generos dimensionat, spatiul pentru genunchi si cap fiind nu doar suficient, ci mult peste medie. Acest lucru iti permite sa calatoresti foarte relaxat chiar si pe durata unor drumuri foarte lungi. Rabatarea banchetei se face facil, dintr-o singura miscare si creeaza o suprafata plana cu portbagajul. Acesta are a doua cea mai buna valoare din test (547 de litri), insa odata cu rabatarea banchetei, volumul util disponibil este cel mai bun (1746 de litri). Motorul diesel de 2,2 litri, care dezvolta 150 CP, vine ca o manusa pentru RAV4. El functioneaza placut, foarte silentios pentru un diesel si reuseste sa obtina un consum foarte bun, al doilea dupa cel al lui CX-5. Propulsorul se tureaza rapid si are un raspuns bun inca de la turatii joase, ceea ce faciliteaza utilizarea in traficul urban, unde RAV4 este surprinzator de usor de condus. In ceea ce priveste trenul de rulare putem spune ca influentele de peste Ocean continua. Acesta are o setare foarte elastica, ce permite atingerea unui nivel de confort ridicat la rularea pe carosabil prost asfaltat, insa reversul este un ruliu mai pronuntat in viraje si un nivel de agilitate mai redus, ce au atras pierderea de puncte la capitolele respective. Directia are o asistare moale, orientata tot spre confort si nu ofera prea multe informatii despre ceea ce fac rotile fata. Totusi, tinuta de drum este sigura la limita, cu un nivel ridicat de tractiune, iar sistemele de control ale stabilitatii intervin prompt la nevoie. Noua Toyota RAV4 are un pret destul de ridicat, comparabil cu cel de la Honda CR-V, dar sensibil mai mare decat cele de la Ford Kuga si de la Mazda CX-5.

2. Ford Kuga 2.0 TDCI Titanium

Odata cu noua generatie, Kuga a devenit un model global, pe care Ford a incercat sa-l optimizeze cat mai bine pentru toate pietele de pe glob in care se va vinde. Lucru greu de facut, pentru ca, in general, gusturile europenilor nu sunt similare cu cele ale americanilor si viceversa. Totusi, nu stim ce parere au colegii americani, dar pentru Europa, Kuga pare a fi ceea ce trebuie. El este produs pe aceeasi platforma ca si Focus si imparte cu acesta filozofia Ford de a crea masini dinamice si agile. Cel mai puternic diesel din oferta lui Kuga si chiar si din acest test dezvolta 163 CP si pare cel mai bine adaptat la conditiile de impozitare din Romania, fiind singurul cu o cilindree de sub 2 litri. Totusi, este curios faptul ca acest propulsor nu beneficiaza de un sistem start&stop, ceea ce aduce o depunctare la capitolul tehnologii de protectie a mediului. Motorul diesel este vivace, se tureaza rapid, insa nu reuseste sa depaseasca performantele celui mai putin puternic din CX-5. Insa, Kuga impresioneaza cu cel mai bine setat tren de rulare din test. Acesta este suficient de elastic pentru a oferi mult confort pe drumuri prost asfaltate, dar reuseste sa ofere o tinuta de drum foarte sigura in viraje, cu un comportament neutru si un nivel de tractiune ridicat. Sistemul de tractiune integrala poate functiona in momentele in care nu este nevoie de tractiune ridicata intr-un mod 2WD pentru a reduce consumul de combustibil. Trecerea la modul 4WD se face automat, insesizabil pentru sofer, in momentul in care este detectata nevoia de tract­iune. Ford este un etalon in ceea ce priveste trenul de rulare. De asemenea, directia este comunicativa, incisiva si primeste aceeasi nota precum cea de la CX-5. In interior, Kuga ofera foarte multe pentru pasagerii sai, in special pentru locurile din spate, unde pasagerii dispun de un nivel de spatiu extrem de generos la genunchi si cap. Din pacate, scaunele fata au cel mai scurt si ingust sezut, ceea ce afecteaza confortul la drum lung. Bancheta spate este fractionabila 1/3-2/3, iar spatarul se poate bloca in mai multe pozitii, cu inclinatii diferite, pentru a spori confortul pasagerilor. Aceasta se rabateaza facil, printr-o singura miscare, suprafata creata cu portbagajul fiind perfect plana, aspect care faciliteaza transportarea obiectelor voluminoase.

1. Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D Attraction

Mazda a mizat pe tehnologie si pare ca totul a meritat. CX-5 a fost primul model al constructorului nipon care a beneficiat de tehnologia SkyActiv, iar aceasta a insemnat schimbarea a tot ceea ce inseamna propulsoare, cutii de viteza, platforme si caroserii. CX-5 este un deschizator de drumuri pentru niponi, schimbarile putand fi vazute chiar si dupa o simpla privire pe fisa tehnica si pe masuratorile efectuate. Cu motorul diesel de 2,2 litri si 150 CP, CX-5 este cel mai usor model din test, are cel mai mic consum, cele mai bune acceleratii si reprize, toate acestea fiind doar cifre. Spunem asta pentru ca, la proba conducerii, ele se transforma in senzatii care te fac sa-ti placa sa fii la volanul unui CX-5. Chiar daca vorbim de un SUV, modelul nipon este foarte agil, se conduce dinamic, are un ruliu redus, iar motorul sau raspunde rapid la orice solicitare, sistemul bi-turbo fiind un real avantaj la turatii reduse. Propulsorul este foarte eficient ajutat de cutia de viteze corect etajata, care primeste cel mai bun punctaj datorita unei directionari precise si a celei mai scurte curse pentru levier. Directia este comunicativa si precisa pe drumuri virajate, dar foarte placuta in traficul urban, unde ofera multa usurinta in utilizare. Trenul de rulare, desi destul de ferm, ofera un compromis excelent intre agilitate si confort, trecand elegant peste denivelari, fara zgomot sau vibratii accentuate. In interior, pozitia de conducere a fost apreciata ca fiind cea mai placuta, nu foarte inalta, ci apropiata de cea a unei limuzine. In materie de spatiu, CX-5 are o oferta generoasa, pasagerii putand calatori relaxati in spate, i­nsa la acest capitol Mazda ofera cel mai putin. Portbagajul dispune de pana la 1620 de litri pentru bagaje, aspect la care Mazda a mai pierdut puncte, insa bancheta spate se rabateaza facil si creeaza o suprafata plana pentru depozitarea obiectelor voluminoase. Aceasta operatiune se poate face si din portbagaj, de la doua clapete, CX-5 fiind singurul model din test ce ofera aceasta facilitate. Cu motorul diesel de 2,2 litri si 150 CP in versiunea Revolution, Mazda CX-5 are cel mai bun pret comparat, cu echipamente standard numeroase. Singurele echipamente optionale sunt sistemul de navigatie si vopseaua metalizata.

 

Clasament

 1. Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D Attraction

Mazda CX-5 este foarte agila, se conduce ca o limuzina si are cel mai economic si cel mai elastic motor din test. Are un pret bun, dar nu este cea mai mare la interior.

 

2. Ford Kuga 2.0 TDCI Titanium

Ford impresioneaza cu un compromis excelent intre confort si sportivitate, dar si cu interiorul spatios. Desi e cel mai puternic, propulsorul diesel  nu obtine cele mai bune valori de acceleratii.

 

3. Toyota RAV4 2.2 D-4D Executive

Toyota mizeaza pe un comportament orientat spre confort, insa nu compromite agilitatea. Este foarte mare la interior, ofera o ergonomie buna, dar are un pret destul de ridicat.

 

4. Honda CR-V 2.2 i-DTEC Lifestyle HDD Navi

Honda CR-V este confortabila, mare la interior si foarte silentioasa la rulare. Din pacate, pierde la capitolul conducere, nefiind foarte agila. Este bine dotata, dar are cel mai ridicat pret comparat din test.

 

Verdict

Tehnologia SkyActiv isi arata inca o data meritele. Tot ceea ce promit inginerii Mazda poate fi cuantificat si trait la volanul lui CX-5. Kuga nu este departe si ofera un pachet foarte echilibrat, fara minusuri evidente. Cu noua generatie, RAV4 a crescut foarte mult la ceea ce ofera si a reusit sa se claseze aproape de primele locuri. Chiar daca ocupa locul patru, CR-V este o masina confortabila si foarte spatioasa, se­tarea mai moale a trenului de rulare putand fi apreciata de unii.

 

[table id=409 /]

Adaugă un comentariu