Cele 2 reguli suplimentare pe care orice șofer începător trebuie să le respecte

Ai obținut permisul de conducere, iar acum ești nerăbdător să urci la volan. În afara regulilor de circulație pe care le-ai învățat cu simț de răspundere, tu, în calitate de șofer începător, mai ai două reguli suplimentare pe care trebuie să le respecți. Din păcate, după ce vei acumula câteva luni de exeperiență vei uita de cele două reguli. Noi spunem că nu-i bine.

Viteza maximă legală scade cu 20 km/h în afara localității

În cazul în care nu ai împlinit un an de la obținerea permisului, viteza maximă cu care te poți deplasa în afara localităților scade cu 20 km/h.

Limitele maxime de viteză stabilite pentru circularea în afara localităților:

pe autostrăzi: 130 km/h;
pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 100 km/h;
pe celelalte categorii de drumuri: 90 km/h.

În acest context, limitele pentru șoferii începători sunt următoarele:

pe autostrăzi: 110 km/h;
pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene: 80 km/h;
pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.

Citește și: 5 sfaturi utile pentru șoferii începători

“Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, prevede Codul rutier.

Referitor la obligaţia de a circula în afara localităţilor cu 20 km/h sub limita maximă legală, Codul rutier nu stabileşte o sancţiune specială pentru nerespectarea acesteia.

Cea de-a doua regulă suplimentară pe care trebuie să o respecte șoferii începători constă în semnalizarea faptului că încă nu au împlinit un an de la obținerea permisului de conducere. Această semnalizare se face cu ajutorul celebrelor “lămâi” sau “mămăligi”.

semn

Citește și: Ești șofer începător? Ținte cont de aceste 4 sfaturi

“Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm (…)”, scrie în actul normativ.

În mod normal, semnul se aplică pe parbiz și lunetă, însă această regulă variază în funcție de tipul de autovehicul condus. Cei care nu respectă această obligație riscă să fie sancționați cu amenzi din clasa I (2 – 3 puncte-amendă).

Via | AvocatNet

Adaugă un comentariu