Practic: Scaunul auto pentru copii – Cea mai prețioasă încărcătură

Copiii sunt cea mai prețioasă „încărcătură’ pe care o poți transporta. Mulți șoferi sunt inconștienți când vine vorba de siguranța copiilor, iar noul Cod Rutier vine cu o serie de modificări ce fac referire și la acest aspect.

Dar să începem cu Art. 97, alin. 1 din capitolul V Reguli generale de circulație, care spune așa: „Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate’.

În continuare vom răspunde unor întrebări care cu siguranță vă vor trezi interesul și vă vor face mai atenți atunci când vine vorba de achiziția unui scaun auto pentru copilul/copiii dumneavoastră.

Pot transporta copii care au o înălțime mai mare de 150 cm, dar o vârstă mai mică de 12 ani fără scaun special?

Răspunsul este da, dar întotdeauna aceștia vor sta pe bancheta din spate și vor avea centura de siguranță cuplată. Codul Rutier spune că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din față, chiar dacă sunt ținuți în brațe de persoane majore.

Cum îmi dau seama că scaunul auto pentru copii trebuie schimbat?

Un scaun auto dedicat copiilor trebuie schimbat atunci când capul copilului depășește tetiera. Nu trebuie să vă alarmați că picioarele acestuia sunt prea lungi.

Ce trebuie să verific atunci când achiziționez un scaun auto dedicat copiilor?

Scaunele auto pentru copii se împart în două grupe mari: cel cu prindere ISOFIX și cele cu prindere cu ajutorul centurii de siguranță a autovehiculului. Primul pas pe care trebuie să îl faceți atunci când vreți să achiziționați un scaun auto de copii este să vă hotărâți la ce sistem de prindere va folosi.

Cel de-al doilea pas este să verificați dacă scaunul ales de dumneavoastră se conformează normelor de siguranță europene ECE-R 44.03 sau R 44.04. Acest lucru va apărea întotdeauna pe o etichetă atașată scaunului. De asemenea, trebuie să vă asigurați că scaunul dorit se potrivește greutății și înălțimii copilului dumneavoastră.

Pot să montez un scaun de copil și pe locul pasagerului din față al mașinii?

În acest caz trebuie să aveți în vedere mai mulți factori. Pentru început, scaunul pe care îl aveți trebuie să permită acest lucru. În general, scaunele de bebeluși tip scoică/coșuleț sunt cele care pot fi montate astfel. Întotdeauna, copilul va sta cu spatele către parbriz, iar dacă mașina dispune de airbag pasager față, atunci acesta trebuie dezactivat.

Unde se poziționează scaunul auto pentru copii dacă airbagul frontal pentru pasager nu poate fi dezactivat?

Nu există nicio lege care să indice o anume poziție pe bancheta din spate, însă testele au arătat că locul cel mai bun pentru montarea scaunului este în spatele pasagerului din dreapta. Astfel, în cazul în care șoferul este singur în mașină poate supraveghea copilul cu ușurință.

De ce este mai sigur transportul copilului cu fața poziționată în sens invers deplasării?

Conform studiilor și testelor realizate de specialiști, această poziție protejează coloana vertebrală a copiilor. În cazul unui impact frontal, coloana va fi protejată de scaunul special. Doar copiii cu vârste mari au coloana vertebrală suficient de dezvoltată pentru a merge cu fața.

Verdict: Când achiziționați un scaun auto trebuie să aveți în vedere mai mulți factori. Nu evitați să cereți ajutor pentru orice nelămurire. Scaunul este un accesoriu extrem de folositor, iar copiii dumneavoastră reprezintă cea mai importantă „încărcătură

Sursa foto

Adaugă un comentariu