ICCJ a decis: Mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza deciziei consiliilor locale

Mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza deciziilor date de consiliile locale, întrucât autoritatea nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens. Singurul organism care poate stabili regulamentul de aplicare a măsurilor contravenționale este Guvernul.

Decizia a fost luata de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalității acestor proceduri de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

În prezent, acest lucru avea loc în baza unor hotărâri ale consiliilor locale și nu în baza unei Hotărâri de Guvern. Mai mult decât atât, pentru moment nu există un regulament prin care să se stabileascp procedura de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ în acest sens (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 – care interzice parcarea în locuri nepermise).

“Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002”, a explicat Victor Ciorbea, șeful instituției Avocatul Poporului, pentru colegii de la Mediafax.

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale”, au stabilit judecătorii ICCJ.

Adaugă un comentariu