Vanzari Iulie 2009 – Redresarea intarzie

Criza este departe de a se fi sfarsit pentru piata auto romaneasca, chiar daca in alte tari europene situatia incepe sa se redreseze.

Intr-un moment in care mai multi analisti europeni sunt convinsi ca apogeul crizei financiare a fost depasit, iar unele state din Europa au inregistrat chiar o usoara crestere economica, in Romania lucrurile continua sa se agraveze.

Masurile luate de guvern in ultimul timp, menite sa creasca veniturile colectate la buget, au avut exact efectul contrar, inhiband consumul. In aceste conditii, piata auto, dependenta in mare masura de vanzarile catre firme, dar si de accesul acestora la credite, continua sa scada.

Numarul de autoturisme noi vandute in Romania a ajuns in luna iulie la 12.211, in timp ce scaderea pietei, pe primele sapte luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a ajuns la 52,5%. Vanzarile de autoturisme de import au fost in mod special afectate, scaderea in cazul acestora fiind de 62,6%. Uzinele Dacia continua perioada de crestere, reusind sa vanda in luna iulie un numar record de 27.167 unitati la export, dar inregistrand o usoara scadere pe piata interna, la 4.538 unitati.

Pe fondul vanzarilor foarte bune din ultimele doua luni, Skoda se instaleaza pe prima pozitie a topului marcilor de import, intr-o batalie stransa cu Hyundai, Kia, Ford si Renault. Volkswagen ramane pe pozitia a sasea, in ciuda unei usoare cresteri inregistrate in luna iulie. Cu toate acestea, liderul pietei ramane Dacia, cu o cota de 37,2% in iulie, respectiv 31,5% in primele sapte luni cumulate. Suzuki ramane in continuare singurul producator dintre primii 20 care inregistreaza crestere fata de 2009 (231,8%). Pe de alta parte, trebuie tinut cont ca Suzuki se raporteaza la vanzarile slabe inregistrate in 2008.

Cel mai vandut model de import pe piata romaneasca este luna aceasta Kia Cee’d (736 unitati), in timp ce sora sa, Hyundai i30, fruntasa de luna trecuta, trebuie sa se multumeasca cu pozitia a cincea, cu 250 de unitati vandute. Surprinzatoare este prezenta, pe pozitia a 15-a, a modelului veteran Vectra, care s-a vandut in 128 de exemplare, fara doar si poate ca urmare a unei campanii agresive de lichidare a stocurilor.

Vanzari foarte bune are si Hyundai Santa Fe, care, cu 183 de unitati (in crestere cu 83% fata de luna precedenta), este cel mai bine vandut SUV de pe piata romaneasca.

Cel mai vandut model Dacia pe piata romaneasca ramane Logan, cu 3.191 unitati, in timp ce la export ponderea o reprezinta Sandero (16.554 unitati), respectiv, Logan MCV (8.401 unitati).

Adaugă un comentariu