Legea care ar fi scumpit carburanții a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) blochează actul normativ care le cerea comercianților de produse petroliere să dețină propriile depozite, o lege cu dedicație pentru câteva companii mari.

CCR a declarat neconstituțională o lege care elimina de pe piață sute de firme ce făceau comerț cu benzină și motorină și care, dacă ar fi intrat în vigoare, ar fi avut ca efect creșterea prețurilor pentru toți consumatorii finali.

Libertatea a scris că aceasta forța toate firmele care comercializau carburanți să dețină depozite proprii, mișcare ce ar fi scos de pe piață companiile care transportă combustibili de la rafinării la agricultori, în construcții sau care revând instituțiilor publice ale statului, la licitațiile organizate de acestea.

Companiile petroliere s-au plâns de mai multe ori despre efectele acestei legi. Nici Asociația Română a Petrolului (ARP) nu a susținut proiectul, aceasta avertizând că se va ajunge în situația în care nu vor mai putea fi folosite cardurile de combustibil.

Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputații PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel și Vîrză Mihăiţă, deputații neafiliați Marian Cucșa și Vasile Lungu.

Proiectul a fost respins inițial de Senat, dar a fost votat în septembrie de deputații PSD, PMP și UDMR. Deputații PNL s-au abținut de la vot. Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea, același lucru făcându-l și 87 de deputați de la USR, PNL, PMP, plus o serie de aleși neafiliați.

Adaugă un comentariu