3 recomandări pentru întreținerea corectă a mașinilor și utilajelor industriale

Mașinile, utilajele și echipamentele industriale sunt mecanisme complexe, care sunt supuse la cele mai grele sarcini de lucru în mod constant. Tocmai de aceea, felul în care sunt întreținute are un impact direct asupra funcționării și duratei lor de viață. Și pentru că aceste echipamente sunt, de regulă, deosebit de costisitoare, este cu atât mai important ca mentenanța lor să fie o prioritate.

În plus, sunt instrumente foarte importante, indispensabile pentru o serie de sarcini și activități, ce nu pot fi executate în absența lor. Fie că vorbim de o mare companie de construcții sau doar de o mică linie de producție, defectarea sau deteriorarea unei piese de echipament industrial poate fi o lovitură puternică. În primul rând, costurile cu reparațiile pot fi destul de mari. În al doilea rând, trebuie luate în calcul și pierderile pe care compania le suportă din cauza indisponibilizării respectivului aparat.

Iată câteva recomandări pentru întreținerea corectă a mașinilor și utilajelor industriale:

  1. Lubrifierea corespunzătoare

Echipamentele industriale trebuie să opereze în mod eficient, fiind în același timp supuse unor condiții de exploatare severă. Lubrifierea echipamentelor și mașinilor industriale reduce uzura pieselor și componentelor acestora, prelungindu-le viața și asigurându-le funcționarea optimă în mod constant. Multe dintre aceste echipamente folosesc sisteme și tehnologii complexe și diferite între ele, astfel că și necesitățile lor sunt diferite. Tocmai de aceea, consultarea manualului producătorului e obligatorie.

În timp ce alegerea uleiului de motor potrivit nu este problematică, poate fi dificil să știi cum să alegi tipul de ulei hidraulic potrivit. Unele piese sunt mai complexe și mai sensibile decât altele, în special dacă sunt supuse constant la un grad ridicat de uzură. În consecință, lubrifierea diferitelor sisteme și mecanisme trebuie să fie o prioritate pentru mentenanța acestora.

  1. Curățarea regulată

Curățenia echipamentelor industriale joacă un rol foarte important în întreținerea lor. Depunerile de murdărie, praf și alte substanțe pot ajunge să le afecteze performanța, iar în timp pot duce chiar la defectarea lor. Din acest motiv, curățarea tuturor echipamentelor industriale trebuie făcută în mod periodic.

Fie că e vorba de sigilii, filtre, îmbinări sau articulații mecanice, toate piesele și suprafețele unui aparat industrial trebuie curățate ocazional pentru a îndepărta orice depuneri și contaminanți. De asemenea, în cazul mașinilor industriale de dimensiuni mari, e indicat ca acestea să fie păstrate în zone închise, departe de intemperiile vremii care le pot deteriora în timp.

  1. Verificarea semnelor de uzură

Monitorizarea echipamentelor poate avea o contribuție majoră la prevenirea defecțiunilor, dar și la reducerea timpului necesar pentru reparații atunci când acestea au loc. O verificare vizuală este cu siguranță necesară, însă nu va arăta decât semne fizice, de suprafață ale uzurii: zgârieturi, zone lovite, crăpături sau alte deteriorări.

Cu toate acestea, există și alte semnale de care te poți folosi pentru a identifica și chiar a preveni o avarie mai mare. Sunetele puternice, temperatura ridicată sau vibrațiile necontrolate sunt toate semne ale uzurii echipamentelor industriale, conform Apriso. Din fericire, poți folosi aceste semne pentru a interveni din timp, economisind bani și timp. Dacă echipamentele industriale sunt monitorizate atent, o mare parte din probleme pot fi remediate rapid sau pot chiar fi prevenite cu totul.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material realizat in colaborare cu Starlubricants

Adaugă un comentariu