(P) Ai nevoie de cele mai bune scule pentru grădină? Iată sfaturile specialiștilor!

Înainte ca omenirea să fie atât de înverșunată împotriva divizării treburilor casnice între femeie și bărbat, în mare parte fiecare dintre soți își știa bine locul în jurul casei. Femeia se ocupa de copii, de spălat și de gătit, iar soțul punea banul pe masă. Dar grădinăritul cine îl făcea? Și care erau pe atunci cele mai bune scule pentru gradină?

Fiecare dintre noi își amintește de zilele când culegea bunica roșii din grădină, dar cu toții ne amintim și când bunicul dădea la sapă, tot în grădină. Grădinăritul este și în ziua de astăzi o plăcere pentru ambele sexe. Femeile tind să grădinărească în colțul lor cu flori, fructe și legume, iar bărbații tind să grădinărească într-un mod mai puternic, la curățat crengile bolnave ale câte unui copac, la tuns peluza, la curățat vița de vie, la lucrat pământul și la multe altele.

Aceste activități atât de diverse și atât de diferite între ele necesită, de asemenea, o gamă de ustensile la fel de diversificate. Cum știi, însă, când ești nou în ale grădinăritului, dacă ai tot ce îți trebuie la îndemână? Cum știi care sunt cele mai bune scule pentru grădină? Iată sfaturile specialiștilor horticultori pentru cei amatori și pentru cei experimentați!

  1. Clasificarea instrumentelor de grădinărit

Deși pământul a fost lucrat de mii de ani și orice instrument a fost la bază manual, acum, în urma tuturor anilor de evoluție și modernizare, nu se putea ca ustensilele pentru grădinărit să rămână la același stagiu. La urma urmei, rolul lor este să ne facă munca mai ușoară. Astăzi am putea categorisi instrumentele de grădinărit în două ramuri: instrumentele manuale și cele electrice.

  • Ustensilele manuale

Aceste ustensile sunt în general cele de dimensiuni mai mici, menite pentru treburile migăloase. Spre exemplu, dacă un trandafir este bolnav și are nevoie să îi fie curățate crengile, nu le vom curăța cu un fierăstrău electric, ci cu un foarfec de grădină. Mai jos vom enumera cele mai importante instrumente de gradină manuale pe care oricine trebuie să le aibă în jurul casei sale.

Cazmaua

Cazmaua este ustensila cu care se sapă pământul. Deși nu este de dimensiuni foarte mici, este totuși menită unei activități migăloase. Săpatul pământului presupune răbdare și dedicare.

Coasa

Coasa este un instrument cunoscut de oricine care a avut sau încă are bunici la țară. De ce? Pentru că e folosită la tunsul ierbii. Iarba și buruienile cresc între plantele pe care grădinarul le plantează și pot sufoca planta, motiv pentru care de mii de ani omul a taiat iarba si buruienile la coasă.

Furca

Furca, la fel ca orice instrument de grădină, are rolul ei bine stabilit. Acest instrument este folosit pentru manevrarea fânului, paielor și a oricărui alt produs furajer. Pentru produse rădăcinoase există un tip special de furcă, cel cu coarnele tip bont sau bilă. De asemenea, există și furci special create pentru recoltarea sfeclei.

Foarfecele

Foarfecele sunt parte din categoria uneltelor taietoare. Un set de bază pentru gradinărit va include un foarfece de vie, unul de gazon, unul pentru tăiat crengi uscate, unul pentru tăiat crengi verzi, un foarfece de tăiat gard viu. Tot din categoria instrumentelor de tăiat fac parte și fierăstraiele pentru grădinărit, pe care le vom aminti mai târziu.

Lopata

Lopata este, poate, cel mai util instrument pentru manevrarea materialelor de grădinărit sau de construcție, cum ar fi nisipul, pământul, prundișul și altele. Există 3 tipuri mari de lopeți: lopată cu vârf ascuțit, lopată de zăpadă și lopată cu margine dreaptă.

Toporul

Toporul este un instrument esențial în orice grădină, însă când sunteți în căutarea unuia, aveți grijă să alegeți unul puternic și bine ascuțit, deoarece majoritatea topoarelor din magazinele de specialitate sunt bune doar pentru a ciopli, nu pentru a sparge și tăia trunchiuri de copaci.

  • Ustensilele electrice

Mașina de tuns iarba electrică

Așa cum am menționat mai sus, tunsul ierbii este extrem de important, pentru că iarba are rădăcini adânci care pot priva alte plante de nutrienții necesari pe care îi absorb prin rădăcini. De asemenea, o peluză îngrijită spune multe despre persoana care locuiește în acea casă. În loc să tăiem iarba manual, cu o coasă, așa cum s-a făcut timp de atâția ani, acum avem șansa să ne ușurăm munca, având la dispoziție mașini de tuns iarba electrice.

Tocător de lemn pe benzină

Fie că tocăm lemnul pentru a-l pune pe foc, fie că rezultatul tocării va fi folosit în construirea altor obiecte, cert este că un tocător electric ne scutește de multă muncă și mult timp pierdut, spre deosebire de un simplu topor, deși există încă persoane care preferă să lucreze în varianta tradițională. Aceste persoane sunt, în general, cei care nu își câștigă existența din prelucrarea lemnului, ci o fac pe post de hobby. O persoană care trebuie să atingă un număr fix de lucrări pe zi sau pe săptămână va prefera întotdeauna un tocător pe benzină, care îi va face viața mai ușoară, mai practică și îi va aduce rezultatul dorit mai repede.

Motocoasă

La fel ca și mașina de tuns iarba electrică, motocoasa ajută la reducerea timpului de lucru. Motocoasa este utilizată în special la îndepărtarea ierbii pe suprafețe mici, nicidecum pe o întreagă peluză, din aceleași motive de reducere a timpului. Motocoasa este semnificativ mai mică decât mașina de tuns iarba și, evident, presupune mai multă muncă decât presupune mașina de tuns. Pe de altă parte, datorită dimensiunilor sale mai mici, este mai ușor de introdus printre plante și asigură precizie la tăiere.

Burghiu pentru găurit pământul

Burghiul pentru găurit pământul, așa cum sugerează și numele, se folosește pentru a realiza găuri în pământ. Există varii accidente sau probleme care pot apărea sub pământ. Spre exemplu, se poate crea o bulă de aer sub peluză, care, bineînțeles, va trebui spartă pentru a nu provoca probleme și mai mari. Sau poate că un animal care nu ține de gospodărie, cum ar fi o cârtiță, face o groapă în grădina dumneavoastră, și un animal care aparține de gospodărie, cum ar fi un ied, cade în groapă și rămâne blocat. Acestea sunt doar câteva exemple pentru a vă ajuta să înțelegeți de ce aveți nevoie de un burghiu pentru găurit pământul.

Suflantă

Suflanta este cel mai des utilizată exact pentru ceea ce sugerează și numele, adică pentru a sufla. An de an, curțile și grădinile tuturor se umplu de frunze uscate ce cad din copaci în fiecare toamnă. Există varii moduri de a scăpa de aceste frunze. Unii preferă să le adune cu greble în saci, alții preferă să le sufle cu o suflantă.

Drujbă

Drujba este, practic, așa cum deja știți, un fierăstrău electric. Deși este mai grea și mai greu de utilizat, odată ce învățăm să o stăpânim, ne va scuti de o groază de muncă și timp petrecut la tăierea copacilor sau buștenilor.

Foarfecă electrică

Foarfeca electrică se folosește în special la tăierea gardului viu, spre deosebire de foarfeca manuală, care este mai mică în dimensiuni și ajută mult la precizie, permițând să tăiem și să curățăm plante mai mici. Foarfeca electrică este ideală atunci când dorim să uniformizăm exteriorul unui gard viu, al unui boschet de flori sau chiar și al unei coroane de copac.

  • Cele mai bune scule pentru grădină – alte idei

Instrumente pentru organizare

Instrumentele pentru organizare nu sunt atât instrumente propriu-zise, cât accesorii care ajută la menținerea ordinii. Spre exemplu, un suport pentru organizarea sculelor, pe care îl poți monta pe peretele garajului, sau în orice altă parte a gospodăriei, te va ajuta oricând să menții ordinea și să nu vezi scule împrăștiate peste tot. Acest lucru nu te ajută doar la menținerea ordinii, dar este și o precauție pentru asigurarea siguranței familiei, pentru că, astfel, evităm contactul unui copil cu sculele care ar putea fi periculoase pentru el.

Alte instrumente practice

Alte instrumente foarte practice în orice gospodărie, dar de obicei subestimate sunt, spre exemplu, furtunele de grădină. Aceste instrumente ajută la udarea plantelor și a copacilor, reducând semnificativ timpul de lucru și permit menținerea sănătății gospodarului, întrucât, fără aceste furtune, toată apa ar trebui să fie cărată personal pe toată suprafața terenului.

Accesorii pentru grădină

De asemenea, alte accesorii foarte importante în orice grădină sunt lămpile solare. Acestea nu sunt instrumente de lucru propriu-zise, însă ajută prin faptul că îți oferă lumină solară noaptea. Acestea se încarcă la soare în timpul zilei și reflectă lumină pe timp de noapte. Sunt practice, sunt elegante, sunt de mare ajutor și ajută planeta în același timp.

Mai ai și alte întrebări despre cele mai bune scule pentru grădină? Lasă-le mai jos într-un comentariu și specialiștii de la Edepo te vor ajuta cu plăcere!

Adaugă un comentariu