Apartamente de vânzare în Timișoara: Isărescu, declarații despre programul Prima Casă

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a pus în discuție direcția pe care ar trebui să o aibă în viitor programul Prima Casă, în cazul în care acesta va continuă. Programul social permite cumpărarea apartamentelor de vânzare în Timișoara, Capitală și întreagă țară.

Isărescu consideră că programul Prima Casă a avut un rol pozitiv, dar sprijină accentuarea caracterului său social. Nu orice persoană ar trebui să apeleze la acest program, spune el.

Eu înclin spre punctul de vedere care este acum relativ dominant, că atâta vreme cât creditarea ipotecară a pornit la drum cu dobânzi relativ mici, într-o manieră sănătoasă, fără program, dacă mai rămâne acest program (Prima Casă – n. red.) el trebuie să aibă o anumită direcție, o anumită tentă, că orice program guvernamental.

Deci îndreptarea lui spre componente sociale trebuie să fie Prima Casă, dar nu orice fel de primă casă la oricine', a declarat guvernatorul BNR.

Acesta a recomandat introducerea unor reguli cât mai stricte pentru acordarea creditelor prin intermediul acestui program, anunțându-și susținerea pentru o astfel de inițiativă, dar menționând și că nu vrea să influențeze discuția politică pe acest subiect.

Prin intermediul programului Prima Casă au fost acordate circa 267.700 de garanții și promisiuni de garantare în valoare de aproape 24 de miliarde de lei doar de la lansarea să, în 2009, și până la începutul lui anului trecut.

Încă de la începutul anului 2019 viitorul programului a început să devină tot mai incert. În cele din urmă, a fost elaborat un proiect pentru modificarea acestuia și accentuarea caracterului său social, iar fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, l-a adus în fața Senatului. Principalele modificări propuse au fost:

Schimbarea numelui programului din Prima Casă în O familie, O casă.

Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la dată solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei; pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la dată solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

Menținerea avansului minim de 5% din prețul locuinței. Prețul de achiziție este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la dată încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

Viitor incert

După ce a trecut de Senat în septembrie și a primit, în octombrie 2019, raport favorabil din partea Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, proiectul a ajuns într-un punct mort după ce actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că Prima Casă se află pe o listă de programe care întră în analiză și că proiectul O familie, O casă nu este de interes pentru guvernare.

Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru Prima Casă în bugetul pentru 2020, sumă semnificativ redusă față de anii anteriori. Bugetul alocat pentru acest program anul trecut a fost de 2 miliarde de lei.

Viitorul programului Prima Casă. Limitarea la 70.000 de euro elimină majoritarea proiectelor noi din marile orașe

Cert este că Programul Prima Casă ar putea să se modifice semnificativ la 10 ani de la lansare. Dacă proiectul actual va intră în vigoare, cumpărătorii vor avea mai puține opțiuni atunci când vor pleca la drum în căutarea unei locuințe noi pentru că multe dintre proiectele rezidențiale dezvoltate în Capitală, dar și în marile orașe din țară nu vor putea să le pună la dispoziție unități la prețul maxim de 70.000 de euro, este de părere Răzvan Ionescu, directorul de marketing al companiei Impact Developer&Contractor.

 O problemă ar putea să apară pe fondul prețului maxim admis pentru o locuință achiziționată cu un credit Prima Casă, de 70.000 de euro.

„Dacă în cazul unei familii cu un venit de 7.000 de lei există posibilitatea finanțării unor apartamente de 3 camere poate peste acest prag, limitarea la acel preț maxim practic scoate din aria de eligibilitate majoritatea proiectelor rezidențiale noi din București. Foarte puține se vor califică', a declarat Răzvan Ionescu.

Situația va fi similară și în alte orașe mari din țară, precum Cluj-Napoca, Iași, Constanța sau Timișoara. Astfel, spune el, am putea deduce că „Guvernul dorește, de fapt, o canalizare a acestor resurse către orașele mici și către păturile sociale cu venituri foarte mici'.

Toate acestea vor avea, pe viitor, două efecte clare – restrângerea vânzărilor prin programul Prima Casă, viitorul O familie, O casă, în cazul principalelor orașe din România și diminuarea volumului total, având în vedere faptul că numărul de persoane eligibile care vor avea posibilitatea de a accesa un credit de acest tip ar urmă să scadă.

Adaugă un comentariu