Cele mai inspirate acțiuni pe care un tată le poate face pentru fiul adolescent

Dacă până mai ieri fiul tău era un pitic care te implora să-l ajuți să-și lege șireturile și să stai cu el peste noapte pentru că îi este frică, iar dintr-odată ai lângă tine un adolescent plin de energie, dar și de contradicții, atunci e timpul să te adaptezi realității. Poate că e greu să accepți că a crescut, că nu îți mai împărtășește tot ceea ce face, că nu mai e dependent de tine, însă aceasta este o etapă normală și dacă până acum nu l-ai încurajat să fie independent, este timpul să o faci până nu este prea târziu. Sprijină-l în tot ceea ce face, chiar dacă uneori ai o viziune diferită asupra unei acțiuni, nu îl judeca, nu îi reproșa ceea ce a greșit, căci în acest fel vei forma un adult cu multe insecurități, depărtându-l încă de pe acum de tine.

 

Desigur, nu există un top al celor mai interesante și constructive acțiuni și gesturi pe care le poți face pentru și alături de fiul tău, însă câteva indicații de care poți ține seama nu îți vor prinde deloc rău. 

 

Oferă-i un dar „de om mare’

Nu trebuie să ai lângă tine un copil pentru a se bucura de un cadou din partea ta, ca de la tată la fiu. Alege ceva simbolic, iar dacă nu mai ai ceasul pe care tatăl tău ți l-a oferit la majorat sau dacă geanta de la bunicul tău este prea uzată pentru a putea fi recondiționată, achiziționează pentru fiul tău un model de ceasuri barbati. Dacă e mai degrabă o fire sportivă, trebuie să te îndrepți către unul casual, potrivit ținutelor mai lejere și care poate fi oricând înlocuit de un smartwatch. Dacă fiul tău este rafinat, e adeptul unui stil elegant și-i place să se îmbrace mereu la cămașă, optează pentru un model elegant. Totodată, îi mai poți lua în completare și un alt accesoriu interesant, cum ar fi o cravată sau un papion și neapărat un set de lux pentru bărbierit.

Mergeți în doi la munte sau la mare

Profită poate de ultimul an în care ar mai accepta această provocare și mergeți împreună, în funcție de preferințe, la munte sau la mare. Soția ta cu siguranță va înțelege că e vorba de o vacanță a voastră, ca între bărbați, în care să vorbiți despre fete, aspecte ce țin de sexualitate, precum și sfaturi de viață. Prezintă-i totul ca și cum ar fi o decizie de moment, însă rezervă din timp o cameră sau asigură-te că vechiul cort al familiei este încă funcțional. Într-un alt cadru decât cel de zi cu zi, de acasă, veți avea ocazia să vă cunoașteți mai bine, să te raportezi într-o manieră diferită la el față de atunci când era un copil.

Faceți schimb de opinii

Este esențial ca fiul tău să învețe să-și expună ideile, să intre în polemici, să-și dezvolte creativitatea și spiritul critic. Acest lucru este posibil mai ales dacă discutați pe marginea unor cărți pe care să le lecturați în prealabil împreună. E un exercițiu pe cât de interesant, pe atât de provocator, căci astfel te poți conecta mult mai aproape de lumea fiului tău. Propune-i pentru început o carte ușoară, un bestseller, cum ar fi „Suge-o, Ramona!’, de Andrei Ciobanu. Nu îi da mereu dreptate, provoacă-l să-și argumenteze ideile, să-și susțină punctul de vedere. Aceasta este o situație ideală, însă e posibil să nu ai lângă tine un adolescent atât de receptiv. Măcar oferă-i varianta electronică a cărții, precizându-i că tu o vei citi oricum.

 

Fii un tată apropiat de fiul său și încearcă să-ți faci din acesta un prieten, un partener de discuții și un tovarăș de ieșit la o cafea sau la terasă. Încurajează-l să facă ceea ce îi place și nu uita să îi reamintești că ai toată încrederea din lume în el.

 

Sursa foto: pexels.com

Adaugă un comentariu