Cele mai potrivite anvelope de iarnă. Cum le cauți și cum le alegi

Anvelopele de iarnă sunt nu doar necesare, ci și obligatorii. Ar trebui să le ai montate în mod normal, începând cu data de 1 noiembrie. Totuși, dacă există condiții meteo care favorizează apariția poleiului sau chiar a zăpezii mai devreme de această dată, agenții de circulație sunt îndreptățiți să verifice dacă le ai montate sau nu.

Nu ar trebui să constituie un aspect de care să îți fie teamă, pentru că alegerea lor nu este chiar un subiect de neînțeles, dacă ții cont de câteva recomandări ale specialiștilor.

Specificații tehnice de urmărit

Concentrația mai mare de cauciuc natural și dioxid de siliciu reprezintă prima deosebire la nivel de specificații tehnice, dintre anvelopele de iarnă și cele care sunt potrivite sezonului cald.  Acest lucru le permite în primul rând, păstrarea flexibilității, în condiții precare de drum, cauzate de apariția poleiului, atunci când temperatura coboară zilnic sub pragul de îngheț. Astfel de caracteristici de ordin tehnic au condus la apariția mai multor studii de specialitate și rapoarte, în întreaga lume.

Bine, dar poate că vei spune că nu ai mai achiziționat vreodată cauciucuri de iarnă. Ce te faci? Cum anume procedezi? Ce alegi dacă încearcă un comerciant să îți vândă anvelope all season, cu argumentul că te vor ajuta și pe timpul iernii? 

Acest lucru este posibil, însă dacă te afli într-un astfel de context, poți proceda într-un mod foarte simplu și clar. Te uiți dacă anvelopele pe care intenționezi să le achiziționezi au inscripționat un fulg de nea. Prezența acestuia pe cauciuc reprezintă un indiciu foarte clar asupra faptului ca este proiectat și fabricat și pentru iarnă.

De asemenea, mai poți fi atent și la simbolurile inscripționate, acestea trebuind în mod obligatoriu să fie MS, M&S, M+S ori M.S, pentru ca respectivele cauciucuri să fie acceptate ca fiind potrivite pentru sezonul rece.

Deși există mituri conform cărora nu este vreun fel de problemă dacă montezi și circuli cu anvelope de iarnă chiar dacă nu este cazul, lucrurile nu stau chiar așa. Temperaturile ridicate influențează structura anvelopei, făcând-o mai moale și ducând la distanțe mari de frânare sau chiar la instabilitate pe carosabil.

Cum să interpretezi dimensiunile anvelopei

De exemplu, dacă o anvelopă are dimensiunile 205/65/R16,  205 reprezintă numărul de milimetri ai lățimii anvelopei iar 65 se referă la un procent, nu la mm, e foarte important de știut. Acesta este raportul înălțimii cauciucului față de lățime. R16 înseamnă că tipul de construcție al carcasei anvelopei este Radial, iar 16 este diametrul cercului interior al cauciucului, exprimat în inci.

Criterii comerciale de alegere a unei anvelope de iarnă

Numele producatorului are de foarte multe ori o influență decisivă în prețul de vânzare al anvelopelor de iarna.

De exemplu, Michelin, Dunlop, Pirelli sau Bridgestone reprezintă nume importante în industrie și anvelopele produse de acestea sunt pe masura faimei. Concurența dintre acești producători se face pe baza investițiilor realizate în mod constant în calitate și nu prin reduceri de prețuri.

Dacă bugetul nu îți permite achiziția unor anvelope produse de către companiile anterior menționate, te poți orienta către așa numitul segment de anvelope din gama medie. Acestea sunt, în principiu, cele ale mărcilor BF Goodrich, Hankook, Toyo sau Kleber. 

E bine să știi un aspect extrem de interesant. Majoritatea brandurilor din segmentul considerat mediu au drept firme mamă unele dintre cele care compun segmentul de top. Acest lucru înseamnă că materialele din care sunt produse au o calitate bună și foarte bună, la prețuri mai accesibile pentru buzunarele majorității șoferilor.

Există și anvelopele ce compun segmentul considerat ieftin sau economic, iar în această privință, scopul nostru nu este neapărat de a-ți transmite ce să cumperi și ce să nu cumperi, ci doar să fii conștient de toate elementele implicate.

Anvelopele din cel de-al treilea grup menționat sunt în general, produse pe piața asiatică și sunt compuse din materiale ceva mai slabe din punct de vedere calitativ.  Totuși, în funcție de bugetul de care dispui și de numărul de kilometri pe care îl estimezi, aceste anvelope pot constitui soluții de interes.

Sursa imagine: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu ITGalaxy

Adaugă un comentariu