Cum îți pregătești mașina pentru iarnă: 5 pași pentru a fi gata de drum în orice condiții

Sezonul de iarnă poate provoca pagube însemnate autoturismelor, motiv pentru care este important ca șoferii să își pregătească mașinile pentru condițiile din această perioadă, înainte ca vremea să se înrăutățească semnificativ.

 

Există câțiva pași pe care toți șoferii ar trebui să îi urmeze, astfel încât să se asigure din timp că mașina pe care o vor conduce va face față cu succes temperaturilor scăzute din timpul iernii, zăpezilor și altor fenomene meteorologice specifice sezonului rece. Pe lângă înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă și schimbarea unor piese auto deteriorate, precum și verificarea altora, pentru a te asigura că mașina funcționează în parametri normali, iată ce alte verificări ar fi indicat să faci, astfel încât autoturismul pe care îl conduci să fie un mijloc de transport sigur pentru toți pasagerii.

1. Verifică nivelul lichidului de răcire

Antigelul este lichidul utilizat pentru racirea motorului, care reduce semnificativ punctul de îngheț al fluidelor. Astfel că, în timpul iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute, acest lichid împiedică acumularea de cristale de gheață pe radiatoare, contribuind la funcționarea optimă a motorului. Așadar, pentru a fi pregătit de sezonul rece, verifică nivelul antigelului și concentratia acestuia, pentru a te asigura ca punctul de inghet al lichidului de racire este intre -25 si -30 grade celsius.

2. Reglează presiunea în pneuri

Pentru fiecare automobil, producătorul recomandă o anumită presiune pentru pneuri. Respectarea acestor recomandări este obligatorie, întrucât permite o mai bună rulare a anvelopelor și, implicit, contribuie la siguranța pasagerilor. O mașină cu anvelope bune va rezista mai mult timp pe drum, chiar și în condiții extreme de iarnă, când ninge abundent sau se formează gheață. Poți verifica și regla presiunea în pneuri singur, dacă deții un manometru, însă acest lucru se poate face foarte rapid în majoritatea stațiilor de alimentare, în service-uri auto sau la vulcanizare.

3. Folosește lichid pentru parbriz special pentru iarnă

Nu toate lichidele de parbriz au aceleași proprietăți. Există un anumit tip de lichid care poate fi folosit primăvara, vara și toamna, dar el devine inutil în timpul iernii, deoarece va îngheța la contactul cu parbrizul. Astfel că specialiștii recomandă înlocuirea din timp a lichidului de vară cu cel de iarnă.

4. Înlocuirea uleiului de motor

Un alt aspect de care ar fi bine să ții cont, odată ce iarna se apropie, este legat de calitatea uleiului de motor folosit pentru autovehicul. În cazul în care folosești un ulei de motor multigrad, nu ar trebui să îți faci probleme de schimbarea sezonului, pentru că acesta rezistă în orice condiții meteorologice. Însă, dacă folosești uleiuri diferite în funcție de anotimp, este bine să verifici gradul de vâscozitate al respectivului tip de lichid. Există mai multe numerotări pentru vâscozitatea de iarnă și, cu cât este mai mic numărul, cu atât uleiul este mai subțire și mai puțin vâscos când temperatura este negativă. 

5. Examinează sistemul electric al mașinii

Un alt lucru pe care nu ar trebui să îl pierzi din vedere când pregătești mașina pentru sezonul rece este examinarea sistemului electric al mașinii, în special bateria și modul de încărcare. Temperaturile scăzute impun cerințe diferite sistemului de încărcare, spre deosebire de modul în care acesta funcționează în timpul verii.

 

De asemenea, nu uita să îți pregătești o trusă de iarnă, care să cuprindă câteva obiecte de bază pentru a putea deszăpezi mașina, dar și lucruri care să te ajute în cazul în care rămâi blocat și nu mai poți continua drumul. Această trusă ar putea cuprinde lanțuri antiderapante, o lopată, o șufă de tractare, nisip sau amestec de nisip cu sare, racletă pentru gheața de pe parbriz și perie pentru curățarea zăpezii. De asemenea, în cazul parcurgerii unui drum lung și în condiții meteorologice extreme, ți-ar fi util dacă ai găsi în mașină și câteva alimente rezistente în timp și la temperaturi scăzute, pentru a-i permite corpului tău să facă față provocărilor anotimpului rece.

Sursă foto: Galyna Andrushko/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu autoeco.ro

Adaugă un comentariu