(P) Discuția care nu poate fi evitată: despre consumul de băuturi alcoolice si șofatul!

Deși există informații care par evidente, acestea trebuie reluate în mod regulat pentru a înțelege care este explicația din spatele anumitor restricții și, implicit, cât de importantă este respectarea acestora. Același lucru se întâmplă și în cazul discuției legate de consumul de băuturi alcoolice și șofatul sub influența acestora.

Ar trebui să știi deja că, atunci când conduci în stare de ebrietate, vei fi pedepsit în funcție de cantitatea de alcool pe care o ai în organism. Conform Codului Rutier, îmbibația alcoolică de sub 0,40 mg/l alcool este sancționată conform legislației în vigoare. Totodată, dacă această cantitate depășește valoarea menționată anterior, fapta este considerată infracțiune și, pe lângă amenda pe care o primești, riști să fii condamnat la închisoare pentru o perioadă de 1 – 5 ani.

Acestea fiind zise, foarte mulți șoferi se întreabă de cât timp este nevoie pentru ca organismul lor să metabolizeze diferite bauturi alcoolice. De aceea, experții magazinului online BeiCeVrei îți oferă răspunsurile de care ai nevoie. Însă, înainte de a descoperi care este timpul de care are nevoie corpul tău pentru a digera diferite tipuri de alcool, este important să știi că există trei criterii care pot influența acest proces.

Este vorba de cantitatea de băuturi alcoolice ingerată, perioada de timp și viteza cu care corpul tău asimilează alcoolul. Astfel, timpul necesar pentru metabolizare poate varia de la o persoană la alta, ceea ce înseamnă că regulile nu sunt „bătute în cuie’.

În general, o unitate de alcool (10 mililitri sau 8 grame de alcool pur) este asimilată de corp într-o oră. Pentru a da un exemplu mai specific, gândește-te că un pahar de 175 ml de tărie medie (12%) conține 2.1 unități. Astfel, dacă bei un pahar mic de vin, alcoolul din acesta va rămâne în organismul tău timp de aproximativ 2 ore.

De exemplu, în cazul unei persoane de 70 de kilograme, organismul are nevoie de diferite intervale de timp pentru a elimina variate tipuri de băuturi alcoolice. Iată câteva exemple:

  • 100 ml de vodka – 3 ore;
  • 100 ml pălincă – 4 ore și 10 minute;
  • 100 ml lichior (30 de grade) – 3 ore și 10 minute;
  • 1 bere (500 ml) – 2 ore;
  • 1 litru de vin – între 7 și 9 ore.

Mai mult, acest interval temporal variază în funcție de greutate, înălțime, vârstă, metabolism și este influențat de cantitatea de mâncare ingerată. În plus, există alți factori care pot afecta capacitatea ta de a conduce, cum ar fi dacă te-ai odihnit suficient și multe altele. Drept urmare, după o noapte albă, corpul tău va avea nevoie de mai multe ore pentru a procesa complet alcoolul.

Găsești mai multe informații despre consumul responsabil de băuturi alcoolice aici. Ca un ultim sfat, în cazul în care ai consumat alcool și nu știi exact când poți conduce din nou, amintește-ți că siguranța ta și a celor din jur are prioritate. Astfel, cel mai bine este să apelezi la un prieten ori să iei un taxi sau un mijloc de transport în comun și să previi un eveniment care ar fi putut să îți schimbe viața.

Adaugă un comentariu