Începător la volan: cum să alegi prima ta mașină

Proba practică a examenului auto a luat sfârșit, iar examinatorul rostește cele patru cuvinte pe care așteptai să le auzi încă de când ai decis să începi școala de șoferi: „Ați fost declarat admis!’. 

 

Bucuria este mare și abia aștepți să ajungi acasă pentru a le spune celor dragi despre reușita ta, însă, în scurt timp, acest sentiment se transformă ușor într-unul de mică îngrijorare, iar tu te vei întreba: „Oare ce mașină ar trebui să îmi cumpăr?’.

 

Cu toții am crescut visând că, după ce vom lua permisul, ne vom urca la volanul unei decapotabile cu mulți cai-putere, cu care vom goni către mare, în timp ce muzica preferată se aude din boxe. Totuși, acum că ești șofer cu acte în regulă, este necesar să fii realist, mai presus de toate, și să alegi un model de mașină potrivit pentru experiența, nevoile și bugetul tău actual. Deși îți dorim ca la un moment dat să ajungi posesorul unei mașini al cărei preț se termină în multe zerouri, pentru moment este cazul să discutăm despre prima ta mașină și despre criteriile de care trebuie să ții cont pentru a avea un vehicul care să-ți permită să deprinzi rapid arta condusului și care să nu presupună foarte multe costuri de întreținere. Iată sfaturile noastre: 

 

Stabilește-ți un buget și respectă-l

 

Înainte de a alege mașina dorită este important să stabilești câți bani ești dispus să cheltuiești pe achiziția autovehiculului, dar să ții cont și de faptul că mașina este un bun pasiv, adică va genera cheltuieli constante și se va deprecia odată cu trecerea timpului. 

 

Ca regulă generală, bugetul alocat achiziției unei mașini ar trebui să fie suficient de mic încât să nu reprezinte un efort financiar prea mare pentru tine și suficient de mare încât să nu faci compromisuri și să poți alege un model bun din punct de vedere tehnic. 

 

Ține cont de costurile generate de mașină

 

De asemenea, trebuie să ții cont și de costurile uzuale pe care mașina le generează. Asigurările, schimbul pieselor consumabile sau combustibilul îți vor genera costuri constante, a căror valoare diferă în funcție de mașina pe care o alegi. 

 

Astfel, pe lângă prețul mașinii, ar trebui să te interesezi și cu privire la consumul acesteia și la prețul consumabilelor pentru respectivul model. De asemenea, pentru un control mai bun al cheltuielilor tale viitoare, este recomandat să alegi și o poliță RCA online, oferită de o companie care îți poate acorda consultanță gratuită și o ofertă personalizată, pentru a ști cu exactitate ce costuri de asigurare vei avea de suportat.      

 

Alege o mașină mai mică 

 

Când ești începător la volan, îți va fi destul de greu să te strecori cu mașina prin spațiile înguste, să faci anumite manevre sau să parchezi în locurile mai aglomerate. Pentru a-ți fi mai ușor să deprinzi toate aceste manevre și să câștigi experiență rapid, fără a risca să produci incidente, cel mai indicat este să alegi o mașină de clasă mică. 

 

La aceste mașini, și costurile de reparație sunt mai mici, așa că, dacă gardul era mai aproape decât estimai tu, nu vei avea prea mari bătăi de cap cu remedierea unei zgârieturi sau a unei bare înfundate.

 

Alege un motor potrivit experienței tale de șofat

 

Cu toate că puterea pe care o dezvoltă motorul mașinii este importantă, iar un model submotorizat este de evitat, trebuie să te asiguri că primul tău vehicul nu va avea un număr prea mare de cai-putere. Chiar dacă ești o persoană responsabilă, tentația de a încerca limitele mașinii va fi mereu acolo, iar orice greșeală făcută cu un astfel de automobil îți va limita foarte mult timpul de reacție, crescând probabilitatea unui eveniment nefericit. 

 

Astfel, din punctul de vedere al motorizării, ar trebui să te orientezi către un vehicul care să îți permită să faci depășiri în siguranță și care să aibă un demaraj acceptabil chiar și atunci când în mașină sunt mai mulți pasageri. Cu toate că pare tentant, alegerea unui vehicul cu o herghelie mult prea numeroasă sub capotă se poate dovedi neadecvată pentru tine, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al riscurilor, așa că este mai bine să rezervi această alegere pentru viitorul apropiat, când vei avea mai multă experiență în spatele volanului. 

 

Alegerea corectă a unei prime mașini este un adevărat câștig pentru orice tânăr șofer, mulțumită căruia acesta va putea deprinde mult mai rapid toate secretele condusului, va fi în siguranță și va economisi sume importante de bani. Gândește responsabil şi fă o alegere inteligentă! 

 

Sursa foto: Shutterstock  

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu asigurari.ro

Adaugă un comentariu