Noi versus second-hand: avantajele și dezavantajele mașinilor din ambele categorii

Când vine, în sfârșit, momentul pentru a-ți cumpăra o mașină, te vei lovi de o nouă problemă – ce să alegi între una nouă și una second-hand. Vei auzi diferite păreri din partea prietenilor, bazate în mare parte pe experiența personală, însă tu ești cel care trebuie să ia marea decizie. Desigur, fiecare categorie are avantaje și dezavantaje, așa că vei avea suficiente aspecte de analizat înainte să alegi. Iată câteva dintre acestea:

Mașini second-hand

Târgurile de mașini și platformele online specializate în domeniul vânzărilor auto sunt primele locuri în care poți verifica oferta. Modelele sunt nenumărate, dar trebuie să fii atent la detalii și specificații.

Avantaje

Pentru o mașină second-hand nu trebuie să aștepți până iese din fabrică, ci o vei ridica imediat după ce bați palma cu proprietarul anterior. În cazul unei mașini cumpărate direct din reprezentanță, perioada de așteptare se poate întinde între două și șase luni. Abia apoi te vei bucura de plăcerea de a conduce propria ta mașină.

Când mașina are nevoie de anumite reparații, poți găsi piese auto foarte ușor, mai ales în magazinele online. De asemenea, chiar și atunci când cumperi o mașină care nu se mai fabrică, la aceste magazine vei găsi ceea ce ai nevoie, la prețuri accesibile.

Nu în ultimul rând, mașinile second-hand sunt mai ieftine. Dacă ai nevoie de un autoturism cât mai repede, dar nu ai încă un buget potrivit pentru o mașină nouă, varianta la mâna a doua va fi potrivită pentru tine. Cumpărarea acesteia presupune mai puțină bătaie de cap decât în cazul finanțării prin leasing, unde trebuie să te încadrezi într-un venit mai mare și să oferi un avans pentru achiziție.

Dezavantaje

O mașină second-hand implică mai multe reparații, mai ales dacă este mai veche sau dacă a fost condusă într-un stil agresiv. Pentru că nu ai cum să verifici felul în care aceasta a fost folosită în timp, trebuie să ai încredere în detaliile primite de la vânzător. Există și pericolul ca atunci când pleci la drum lung să te lovești de eventuale defecțiuni care nu îți permit să mergi mai departe. Așadar, va fi nevoie de o revizie ca la carte încă din primele momente.

Dacă îți dorești ca mașina pe care o cumperi să aibă cât mai multe dotări și să fie echipată corespunzător, cea second-hand nu va putea să-ți îndeplinească multe dintre aceste dorințe. Nu doar pentru că modelele mai vechi nu se bucură de aceeași tehnologie la bord, dar și din cauză că nu vei putea să-ți personalizezi mașina. Singurele dotări pe care le vei avea la dispoziție sunt cele cu care vine deja mașina pe care vrei să o cumperi.

Mașini noi

Mașina nouă este visul majorității șoferilor, dar trebuie să analizezi posibilitățile financiare înainte de a face pasul spre achiziționarea acesteia.

Avantaje

Simpla idee de a deține o mașină nouă te poate împinge spre showroomul producătorului tău preferat. Nimic nu se compară cu un interior care miroase a nou, dotări de ultimă generație și o stare generală perfectă la volan. Odată ce găsești modelul ideal pentru tine, nu-ți rămâne decât să faci calculele de rigoare.

Tehnologia folosită de mașinile noi îți oferă mai multă siguranță pe șosele și te asistă la condus. Fie că este vorba de opțiuni precum lane assist, pilot automat sau frânări de urgență, autoturismele fabricate în ultimii ani folosesc sisteme de ultimă generație. De asemenea, dacă bugetul tău se poate extinde, poți alege opțiuni care nu sunt incluse în pachetele de bază.

Garanția, reviziile gratuite și multe alte servicii care intră în pachetele de post-vânzare te ajută să economisești sume importante în timp. Dacă alegi un program de leasing pe cinci ani, mulți producători oferă revizii pe această perioadă, garanție, dar și asistență rutieră în caz de defecțiuni sau accident.

Dezavantaje

Prețul poate fi primul aspect care te îndepărtează de ideea achiziționării unei mașini noi. Chiar dacă există multe modele prietenoase cu bugetele, iar programele de finanțare sună promițător, când îți dorești o mașină anume s-ar putea să nu ți-o permiți. Este greu să renunți la visul tău, însă există șanse să găsești mașini asemănătoare la un preț mai bun.

Așteptarea este și ea un dezavantaj în cazul mașinilor noi. Durează să fie fabricate, mai ales atunci când stocul este redus sau când vrei să adaugi opțiuni diferite față de cele pe care le are deja mașina din showroom. De exemplu, poate vrei să plătești în plus pentru două, trei dotări extra la categoria de bază a mașinii. În acest caz, ea trebuie fabricată după specificațiile personalizate.

Deprecierea prețului în timp este o realitate în cazul mașinilor noi. Experții afirmă că un autoturism pierde în jur de 20-30% din valoare încă din momentul în care o scoți de pe porțile reprezentanței. În primii trei ani, aceasta poate suferi o depreciere de 50%. Dacă vrei să cumperi o mașină cu finanțare pe o perioadă de cinci ani, s-ar putea ca atunci când îți faci planuri de vânzare să realizezi că ai pierdut bani în fiecare an. Partea bună este că nu vei avea astfel de griji dacă îți dorești să o conduci o perioadă bună de timp.

Acestea fiind spuse, analizează cu atenție ambele piețe și interesează-te despre tot ce înseamnă finanțare și credite la bănci. Alegerea este a ta și trebuie să gândești pe termen lung. În ce scop vrei să folosești mașina? Ce cheltuieli presupune aceasta de-a lungul timpului? Îți permiți o mașină nouă sau reparațiile pe care le implică una veche? Răspunde acestor întrebări și bucură-te de mașina ta.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat cu autoeco

Adaugă un comentariu