(P) 10 pași simpli pentru a-ți menține mașina în stare optimă

Vrei să-ți menții mașina în stare optimă pentru mulți ani de acum încolo? Specialiștii ptc-auto.ro ți-au pregătit 10 sfaturi de întreținere care te vor ajuta să prelungești durata de viață a mașinii tale și să economisești pe termen lung.

10 pași simpli pentru a-ți menține mașina în stare optimă

1. Verifică și menține nivelul optim de ulei

Uleiul de motor asigură lubrifierea componentelor motorului, prevenind uzura prematură și asigurând o funcționare lină. Este indicat să verifici nivelul de ulei cel puțin o dată pe lună și să-l schimbi conform recomandărilor producătorului.

Aceasta este o sarcină relativ simplă și poate fi realizată cu ușurință acasă:

Asigură-te că mașina este într-un loc plat și că motorul este rece înainte de a începe verificarea;

Deschide capota și găsește tija de măsurare a nivelului de ulei;

Scoate tija, șterge-o cu un prosop curat, pune-o înapoi și scoate-o din nou;

Verificați nivelul de ulei de pe tija și comparați-l cu marcajele de pe tija. Dacă nivelul de ulei este sub marcajul minim, este necesar să mai adaugi ulei. Asigură-te că utilizezi tipul corect de ulei recomandat de producător.

2. Menține presiunea corectă în anvelope

În mod ideal, presiunea anvelopelor ar trebui verificată lunar și înainte de călătoriile lungi.

Pentru a verifica presiunea anvelopelor, vei avea nevoie de un manometru de presiune. Acesta poate fi achiziționat de la un magazin auto sau poate fi găsit în multe stații de servicii auto.

Presiunea corectă a anvelopelor este specificată în manualul mașinii sau poate fi găsită pe o etichetă aflată în interiorul ușii șoferului sau în portbagaj.

3. Înlocuiește ștergătoarele

Este posibil să nu te gândești la ștergătoarele până în momentul în care încep să lase dungi sau urme pe parbriz.
Pentru a menține o vizibilitate foarte bună pe drum, este indicat să schimbi ștergătoarele în fiecare an, cu excepția cazului în care situațiile extreme impun înlocuirea mai frecventă a acestora. Ștergătoarele ar trebui să alunece perfect pe parbriz, fără să lase în urmă reziduuri sau dungi. Orice imperfecțiune poate duce la reducerea vizibilității, ceea ce ar putea duce la accidente în trafic.

4. Verifică periodic sistemul de frânare

Orice șofer ar trebui să observe dacă sistemul de frânare al mașinii funcționează bine sau nu. Și acest lucru ar trebui să se transforme într-un obicei, deoarece frânele sunt o parte importantă în trafic. Prin urmare, acestea trebuie verificate periodic și înlocuite atunci când este necesar. Plăcuțele de frână și discurile pot fi verificate vizual pentru a identifica orice semne de uzură.

Dacă observi că plăcuțele de frână sunt sub nivelul minim sau că discurile sunt fisurate sau uzate, este indicat să le înlocuiești.

5. Verifică și înlocuiește filtrele de aer, de ulei și de combustibil

Mașina ta are mai multe filtre instalate pentru a o menține în funcțiune în condiții optime. Fiecare tip de filtru are propriul interval de înlocuire recomandat care trebuie urmat întocmai. În caz contrar, ar putea apărea daune la nivelul motorului sau altor componente vitale.

Filtrele împiedică intrarea impurităților în sistem și asigură o performanță optimă a motorului. De obicei, filtrele de aer și de ulei trebuie înlocuite la fiecare 10.000-15.000 de kilometri sau o dată pe an. Filtrele de combustibil pot fi înlocuite mai rar, dar trebuie verificate periodic pentru a te asigura că nu sunt blocate sau uzate.

6. Verifică sistemul de iluminat

Sistemul de iluminare al automobilului nu doar că asigură siguranța în trafic, dar contribuie și la estetica și valoarea vehiculului. În plus față de iluminare, acest sistem este, de asemenea, responsabil pentru notificarea și furnizarea semnalelor în cazul în care ceva nu merge bine.

Prin urmare, șoferii trebuie să acorde o atenție deosebită semnalelor de funcționare defectuoasă a luminilor vehiculului. Sistemele de iluminat auto defecte sau deteriorate pot duce la riscul de accidentare în timpul condusului.

7. Menține bornele bateriei curate

Pentru ca mașina ta să pornească, ai nevoie de o baterie funcțională care să furnizeze multă tensiune. Dacă oricare dintre conexiuni se deteriorează, tensiunea nu va putea curge liber și este posibil să rămâi blocat în trafic.

Fă-ți timp și inspectează ocazional bateria mașinii pentru orice semne de uzură. Uită-te după orice umflături pe suprafața carcasei. În cazul în care acestea există, atunci bateria trebuie înlocuită.

Dacă observi prezența reziduurilor la borne, poți curăța bateria cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă pentru a restabili conexiunea.

8. Lubrifiază balamalele ușilor

Dacă ai condus vreodată o mașină cu o ușă care scârțâie, știi cât de enervant poate deveni la un moment dat. Prin lubrifierea balamalelor ușilor în mod regulat, poți ține aceste zgomote la distanță.

În plus, dacă balamalele sunt uscate, acestea se pot îndoi sau uza în timp.

9. Menține caroseria mașinii intactă

Cum păstrezi caroseria mașinii la fel de strălucitoare ca atunci când ai cumpărat-o prima dată? Lucrurile simple, cum ar fi spălarea regulată a autovehiculului, ceruirea periodică, precum și folosirea protecțiilor din inox pentru mașina ta, te vor ajuta să menții valoarea vehiculului, dar și să eviți problemele pe termen lung, cum ar fi rugina și decolorarea.

10. Curăță și întreține interiorul mașinii

Un interior curat și bine întreținut nu doar că îmbunătățește confortul pasagerilor, dar ajută și la menținerea valorii mașinii pe termen lung. Asigură-te că îndepărtezi regulat murdăria și resturile din interior, folosind produse adecvate pentru curățarea tapițeriei și a plasticului și nu uita să aspiri și să speli covorașele. De asemenea, protejează suprafețele sensibile, cum ar fi volanul și bordul, de expunerea la soare.

taguri
Adaugă un comentariu