(P) Credeai ca poti sa conduci la scurt timp dupa ce ai consumat bauturi alcoolice? Iata raspunsul specialistilor!

Bauturile alcoolice raman in organism pentru mai mult timp decat ai crede. De aceea, multe persoane se intreaba cat de mult trebuie sa astepte inainte sa poata conduce. In acest articol vei afla tot ceea ce trebuie sa stii despre timpul de care organismul tau are nevoie pentru a metaboliza alcoolul.

Condusul in stare de ebrietate se pedepseste in functie de gravitatea problemei. Codul Rutier prevede ca, daca un sofer se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie alcoolica mai mica de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, acesta va fi sanctionat cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (de la 21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile.  In cazul in care imbibatia alcoolica este egala cu sau peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur in sange), fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala. Totodata, soferul va fi condus la un spital pentru a i se recolta probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sange realizat la o unitate medicala este proba de incriminare penala in instanta de judecata.

Corpul nostru digera in mod specific fiecare tip de bauturi alcoolice si nu exista niciun truc prin care sa accelerezi acest proces. Cantitatea de alcool din sange depinde de trei lucruri. Cantitatea ingerata, perioada de timp si viteza cu care corpul tau o asimileaza. Cu alte cuvinte, o noapte petrecuta in club si cateva ore de somn nu sunt cea mai buna idee pentru a ajunge din nou la volan.

Cat timp raman bauturile alcoolice in organism?

O regula pe care orice sofer trebuie sa o stie este ca fiecare unitate de alcool (echivalentul a 10 ml sau 8 gr de alcool pur) are nevoie de o ora ca sa fie asimilata de corp. Cu toate acestea, acest aspect depinde de greutate, inaltime, sex, varsta, metabolism si cantitatea de mancare ingerata. Alti factori includ tipul de bauturi alcoolice pe care le-ai consumat sau daca urmezi anumite tratamente medicale. Cu alte cuvinte, un pahar standard de 175 ml de tarie medie (12%) are 2.1 unitati. Surprinzator sau nu, corpului tau ii vor trebui cel putin 2 ore sa asimileze cel mai mic pahar de vin.

Ca sa-ti faci o idee, iata care este timpul in care cele mai consumate bauturi alcoolice se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme:

  • 100 ml vodka se elimina in 3 ore;
  • 100 ml palinca se elimina in 4 ore si 10 minute;
  • 100 ml lichior de 30 grade se elimina in 3 ore si 10 minute;
  • o bere de 500 ml se elimina in maxim 2 ore;
  • 1 litru de vin se elimina intre 7 ore si 9 ore.

De retinut este faptul ca nu poti accelera procesul daca bei apa sau cafea sau daca mananci ceva bogat in grasimi. Foarte multe persoane cad in aceasta capcana, insa nu este cazul. Aproximativ 10% din cantitatea de bauturi alcoolice consumate se elimina prin urina, repiratie si transpiratie, dar restul de 90% este metabolizat intr-un ritm normal.

Dupa o noapte petrecuta in oras, in care ai consumat nenumarate bauturi alcoolice, vei avea nevoie de multe ore pana cand corpul tau va reusi sa proceseze in totalitate alcoolul. In unele cazuri este posibil sa fie inca acolo chiar si a doua zi.

In consecinta, cand poti sa conduci dupa consumul de bauturi alcoolice?

Avand in vedere toti acesti factori care influenteaza asimilarea bauturilor alcoolice de catre organism, nu este de mirare ca majoritatea dintre noi suntem confuzi si nu stim cu exactitate cand putem reveni la volan. In orice caz, siguranta ta si a celor din jurul tau este prioritara, asa ca lasa masina in parcare si ia taxiul sau mijloacele de transport in comun de fiecare data cand este nevoie.

Afla mai multe informatii despre consumul responsabil pe http://www.consuma-responsabil.ro/

Adaugă un comentariu