(P) 5 lucruri pe care mulți candidați se feresc să le menționeze în CV

În viața fiecăruia dintre noi pot apărea perioade dificile, iar atunci când vrei să-ți redactezi CV-ul, e posibil să-ți dorești să eviți să-l completezi cu sinceritate.

Există o mulțime de activități sau lipsa acestora, pe care mulți candidați se feresc să le menționeze în CV, de teamă că ar putea pierde șansa de a fi angajați. Cu toate acestea, de multe ori, golurile din CV vor atrage atenția și suspiciunea angajatorilor și nu neapărat activitățile concrete pe care le menționezi.

Din fericire, există câteva metode care să te ajute să-ți completezi CV-ul fără frică sau rușine și să te pună într-o lumină bună, fără să exagerezi sau să minți.

Ce evită candidații să treacă în CV și de ce greșesc?

Iată câteva exemple de activități pe care candidații evită să le treacă în CV și câteva idei care să te scoată din bucluc și să-ți crească șansele de angajare.

1. Perioadele de concediu de maternitate sau de creștere a copilului

De cele mai multe ori sunt ignorate și nu sunt menționate în CV de teamă că ar putea aduce semne de întrebare angajatorului sau ar putea fi interpretate ca o pauză de la muncă.

2. Perioadele de șomaj

Pentru că economia a avut multe de suferit din pricina pandemiei, mulți candidați rămân cu goluri în CV în perioadele în care au fost în șomaj. Deși poate părea un detaliu pe care nu trebuie să-l incluzi în CV, este foarte important ca angajatorul să știe care au fost motivele pentru pauza făcută.

3. Perioadele de inactivitate

Dacă s-a întâmplat să ai o perioadă mai lungă în care să nu ai un job, iar CV-ul tău conține un gol destul de mare între joburi, acesta poate fi un semnal de alarmă în ochii angajatorului. Nu doar că va crede că nu faci eforturi sau că nu ești de încredere, dar nici nu te va lua în considerare pentru un interviu în care să poți explica perioada de inactivitate. Așa că e important să incluzi de la început asta în CV.

4. Soft skills

Abilitățile soft sunt de multe ori trecute cu vederea în momentul în care candidații își completează CV-ul, însă ele reprezintă elemente-cheie în ceea ce privește procesul de angajare. Deși poate ție ți se pare neimportant, e posibil să-l impresionezi pe angajator dacă menționezi în CV că te descurci cu multitaskingul, gestionarea timpului și relaționarea în echipă. Asigură-te, însă, că aceste abilități sunt necesare postului, citind anunțul de angajare.

5. Voluntariatele

Munca voluntară este asul din mânecă mai ales atunci când nu ai foarte multă experiență. Încearcă să nu o omiți, dar să selectezi activitățile voluntare potrivite jobului pentru care aplici sau acelea în urma cărora ți-ai dezvoltat anumite skill-uri.

Cum incluzi toate aceste informații în CV-ul tău?

Toate aceste activități sau informații clădesc un CV congruent și complet. Cu toate acestea, trebuie să știi cum să incluzi corect informațiile în CV în așa fel încât să nu-l transformi într-o scrisoare care să denote milă.

  • Începe prin a te concentra pe abilitățile dezvoltate în perioadele în care ai lipsit de la muncă;
  • Include proiecte la care ai lucrat part time sau în regim de freelancing;
  • Arată-ți valoarea și concentrează-te pe modalitățile în care poți contribui la job;
  • Include acele abilități și soft skills care pot face diferența la job;
  • Explică succint și sincer perioadele de inactivitate, definindu-le ca perioade de dezvoltare;
  • Include munca de voluntariat și activitățile pro bono ca experiență;
  • Fă-ți curaj să vorbești despre astfel de lucruri și la interviu.

În final, amintește-ți că este important să practici onestitatea și să fii deschis în fața provocărilor la care te-ar putea supune un nou job.

Foto: Unsplash

Adaugă un comentariu