(P) Când este timpul să mergi la terapia de cuplu?

Puține cupluri în România apelează la terapia de cuplu, în ciuda faptului că este un tratament eficace dovedit. Educația, rușinea, lipsa de informație…sunt acei factori care determina rată scăzută a persoanelor care caută ajutor atunci când relația nu mai funcționează. Rata divorțurilor în România a început să crească și un mare procent din cuplurile care au ajuns la divorț nu caută niciodată ajutor profesional pentru relația lor. Un studiu american arată că cuplurile care caută ajutor, adesea îl caută târziu, în medie, la șase ani după ce încep să se confrunte cu probleme serioase în relație. Adesea problemele sunt atât de avansate încât nu mai pot fi remediate.

În același timp, cercetările arată că terapia de cuplu are în general un efect bun. Și că cuplurile care urmează un tratament mai lung și intensiv ajung într-o oarecare măsură să-și îmbunătățească relația de cuplu.

Despre ce este terapia de cuplu?

Să pătrundem puțin în universul terapiei de cuplu. Terapia de cuplu este o artă și, deși există școli și metode diferite, acestea au multe în comun. Un terapeut de cuplu este, de fapt, un psiholog, și acesta se concentrează pe anumite aspecte ale relației. Iată câteva dintre cele mai comune:

1. Accentul se pune pe tiparul dintre cei doi. Problemele din relație au tendința de a se repeta. Cuplurile își amplifică reacțiile reciproc într-un efect de bulgăre de zăpadă fără sfârșit. Cheia crucială este să descoperiți, și să începeți să experimentați, că vulnerabilitatea și sentimentele primare dintre voi sunt combustibilul din viața voastră de zi cu zi.

2. Diferențele trebuie rezolvate și acceptate. Adesea îndrăgim diferențele fiecăruia, dar ne și putem enerva pe termen lung din cauza lor. Mulți cred că sunt prea diferiți și condamnă relația din cauza acestui aspect. Este un mit. În terapia de cuplu, se lucrează pentru a crește toleranța la diferență. Nu vă puteți schimba unul pe altul. Pe de altă parte, puteți cunoaște diferențele la un nivel mai profund, iar acest lucru este adesea de bun augur. Un psiholog Psihoplan Bucuresti vă poate ajuta în acest sens, cu răbdare și pricepere.

3. Fii atent la punctele tale forte. Cuplurile care sunt nefericite tind să generalizeze din evenimente negative. Din aceste cauze tensiunea crește și conflictul în relație este din ce în ce mai evident. Așa se poate întâmpla ca șoseta care zace pe podea și nu în coșul de rufe să fie dovada finală că partenerul tău nu te ia în serios. Terapeutul de cuplu te poate ajuta să descoperi când generalizarea nu își are locul.

4. Faceți echipă împotriva lucrurilor care vă stresează. Perioadele de stres, problemele financiare, copiii care nu vă ascultă, criza economică și bolile din familie pun relația sub presiune. Terapia de cuplu vă poate ajuta să obțineți o nouă conștientizare comună a ceea ce vă împovărează viața de zi cu zi. Poate că trebuie să iei decizii noi și mai bune dacă există lucruri care pot fi schimbate. Printr-un dialog mai deschis, poți deveni mai bun în a face echipă cu partenerul împotriva stresului cotidian. Și astfel veți rămâne împreună în situații stresante.

5. Sexul trebuie să fie pe ordinea de zi. Se estimează că 75% dintre problemele cuplurilor legate de sex au de-a face cu relația dintre voi și deci nu cu dificultăți fizice. Adesea, atragem atmosfera proastă din conversații despre problemele zilnice în dormitor, iar acest lucru ne poate amenința intimitatea. Atunci când faci terapie de cuplu este loc pentru a vorbi despre un subiect despre care majoritatea evită să vorbească.

Etape în terapia de cuplu

Se poate spune că terapia de cuplu are trei faze. În prima fază, lucrezi pentru a deveni conștient de tiparul care a creat distanța între voi. În a doua fază, lucrezi pentru a construi noi modele constructive și a te angaja din nou în relație. În a treia fază, conștientizezi schimbările pe care le-a suferit relația.

Cât durează o ședința de terapie de cuplu depinde, printre altele, de cât de dificil este pentru tine și partener să ajungeți la un numitor comun. Terapeutul nu îți garantează succesul, ci este acolo să te facă să înțelegi unde există o problema și ce ar trebui să faceți ca și cuplu. Vă oferă soluții, însă nu vă aduce la rezultatul final.

Multe cupluri caută terapie de cuplu atunci când criza este la apogeu. Aici, prima parte a terapiei de cuplu va fi de a trece printr-o criză acută, iar procesul va fi adesea mai lung.

Discută deschis cu terapeutul de cuplu despre ceea ce te supără și ce dorești să obții prin ședințele de terapie.

Deci, când este momentul potrivit pentru a căuta ajutorul unui specialist în terapia de cuplu? Toate datele arăta că este mai ușor să obții un efect bun prin terapia de cuplu, cu cât abordezi mai devreme problemele. Iată câteva indicații dacă vă gândiți să căutați ajutor ca și cuplu:

-Te simți blocat și descoperi că începi să fii indiferent față de relație.
-Ai presupuneri negative despre partenerul tău, iar acestea devin din ce în ce mai fixe.
-Comunicarea este slabă sau inexistentă. Când găsești din nou bună dispoziție, conflictul este nediscutat fără a fi rezolvat și se adună în acea casetă unde există și conflictele anterioare.
-Relația ta a intrat în monotonie. Ești epuizat și sentimentul de iubire a dispărut.
-Nu mai sunteți intimi și asta este o problemă pentru cel puțin unul dintre voi.

Acestea fiind spuse, terapia de cuplu și mersul la psiholog pot fi un colac de salvare. Nu este garantată reușită, dar, cu voință, lucrurile pot intra pe un făgaș normal.

Adaugă un comentariu

Articole similare