(P) Cauciucurile de vară: cum le alegi?

Cauciucurile se numără printre cele mai importante componente ale mașinii, având în vedere că ele asigură mobilitatea și stabilitatea acesteia. Roțile sunt singurele elemente ale automobilului care iau contact cu solul, motiv pentru care alegerea lor este un proces ce necesită atenție. Pentru ca anvelopele să ofere siguranță și să susțină performanța mașinii, specialiștii recomandă dotarea autovehiculelor cu pneuri potrivite fiecărui sezon.

Ca atare, vei avea nevoie de anvelope de iarnă, rezistente la temperaturi scăzute și la condițiile de trafic specifice acestui anotimp și de pneuri de vară, care sunt confecționate dintr-un cauciuc mult mai dur, pentru a preveni supraîncălzirea.

Dacă ai nevoie de un set nou de cauciucuri de vară, așteaptă-te la o investiție considerabilă. Indicat este să nu te lași atras de ofertele de preț ale produselor aftermarket și să alegi anvelope noi. Un credit rapid ar putea să acopere, fără probleme, suma necesară achiziționării unor cauciucuri de calitate.

Cum alegi cauciucurile de vară: indicațiile producătorului

Modul în care cauciucurile din dotarea mașinii tale se comportă la diverse manevre îți poate oferi siguranță sau, din contră, te poate pune în pericol. Pentru a evita consecințele grave ale utilizării unor pneuri nepotrivite, îți recomandăm să consulți, mai întâi de toate, informațiile din cartea mașinii. De aici vei putea afla care este dimensiunea anvelopelor adecvate modelului tău de automobil și vei avea un punct de pornire în căutarea produselor potrivite. Astfel, în situația în care constructorul auto recomandă în cartea mașinii anvelope de tip 205/55R16, vei avea nevoie de cauciucuri cu diametrul de 16 inchi.

În cazul în care în cartea mașinii, producătorii au furnizat mai multe opțiuni potrivite pentru modelul respectiv de automobil, alege anvelopele în concordanță cu diametrul jantelor pe care le ai deja.

Indicele de sarcină și indicele de viteză

Alți doi indicatori importanți pe care trebuie să îi iei în considerare înainte de a cumpăra un set nou de anvelope de vară sunt indicele de sarcină și cel de viteză.

Indicele de sarcină sau de încărcare așa cum mai este cunoscut în limbajul de specialitate desemnează greutatea maximă pe care anvelopa o poate suporta la presiunea ideală precizată de constructor. De exemplu, în cazul în care valoarea indicelui de sarcină este 91, sarcina maximă de încărcare este de 615 kg/anvelopă (respectiv 2.450 kg/4 anvelope).

Indicele de viteză reprezintă viteza maximă a mașinii, la care pneurile sunt certificate pentru a suporta, fără niciun pericol, sarcina menționată de indicele de încărcare.

Ce riști dacă circuli cu anvelope de iarnă vara

Anvelopele de iarnă au specificații diferite față de cele de vară, motiv pentru care nu este indicat să le păstrezi pe mașină în sezonul cald. Cauciucurile de vară sunt proiectate astfel încât să reziste la temperaturi ridicate, fiind mai rigide. De asemenea, între cele două tipuri de pneuri există diferențe și în ceea ce privește distanța de frânare în condiții meteo speciale. Așadar, dacă ambele s-ar comporta foarte bine pe carosabil uscat, la temperaturi de 5 grade Celsius, lucrurile se schimbă atunci când temperatura crește. Concret, anvelopele de vară vor avea o distanță mult mai scăzută, ceea ce oferă un plus de siguranță în timpul frânării la viteze mari.

Clasa anvelopelor sau producătorul acestora sunt alte criterii în funcție de care să faci alegerea potrivită. Specialiștii recomandă să te îndrepți către anvelope din clasa A (clasa verde) deoarece eficientizează consumul de carburant.

 

Foto: pixabay.com

Adaugă un comentariu