(P) Ce este un decodor VIN și cum poate ajuta la cumpărarea unui vehicul pre-folosit

Producerea în serie a unui număr semnificativ de modele de mașini a adus cu sine implementarea unui sistem formal de contabilitate și identificare a fiecărui vehicul.

De la începuturile industriei auto, fiecare companie producătoare de mașini și-a creat panouri speciale de identificare și coduri numerotate pe piesele mai mari ale vehiculului, așa cum sunt șasiul, caroseria, motorul etc. Așadar, decodarea unui număr VIN apare ca urmare a necesității definirii daelor tehnice și legale de bază ale unei mașini. Din experiențele utilizatorilor de vehicule, de-a lungul timpului s-a demonstrat că atunci când se dorește achiziția unui vehicul utilizat, cea mai bună și sigură practică este aceea de a căuta datele referitoare la mașina respectivă cu ajutorul unui decodor VIN.

Decodarea unui număr VIN poate furniza informații despre vehicul precum data producției, numărul de șasiu sau anumite specificații ale vehiculului. Sistemul actual de identificare a numărului VIN își are începuturile în 1983, acesta fiind identic pentru toți producătorii de mașini. Decodorul VIN a fost introdus în standardul internațional creat de 24 de țări și conține atât cifre, cât și litere.

Din ce este format numărul VIN? 
Numărul de identificare a vehiculului este compus din trei elemente distincte, acestea referindu-se la indicele mondial al producătorului, grupul descriptiv și numărul de serie al mașinii. Indicele mondial al producătorului – WMI, este denumirea unică a țării de origine. Grupul descriptiv VDS prezintă codarea companiei și modelului vehiculului, precum și principalele caracteristici ale acestuia, iar VIS este numărul de serie al mașinii.

Unde se găsește codul VIN pe mașină? 
Standardele internaționale reglementează anumite reguli stricte cu privire la înregistrarea numărului de identificare atât în documentele oficiale ale vehiculului, cât și pe produs. Oricum ar fi scris codul, nu este permisă spațierea acestuia pe una sau două linii. Sunt utilizate doar cifre arabe de la 0 la 9 și aproape toate literele alfabetului latin, cu excepția lui I, O și Q (pentru a nu fi create confuzii cu cifrele cu care seamănă aceste litere). În ceea ce privește afișarea codului pe produs, în cazul Mercedes, de exemplu, acesta este plasat pe o tăbliță specială lângă scaunul pasagerului din față și este duplicat pe o plăcuță plasată pe panoul frontal sub capotă sau pe partea dreaptă verticală a corpului, în partea de jos.

De ce este necesar codul VIN? 
Principalul obiectiv al acestor coduri este acela de a identifica autenticitatea produselor și a de a împiedica falsurile. Un decodor VIN oferă cele mai importante și complete informații despre mașină, iar principala tehnologie de aplicare a acestora pe mașini este ștanțarea. Numărul nu poate fi eliminat decât cu un dispozitiv special. Toți producătorii de vehicule trebuie să respecte regulile de etichetare pentru produsele comercializate. Cu toate acestea, unele sucursale au ales practici diferențiatoare. De exemplu, sucursala europeană Ford a introdus și date splimentare privind perioada de lansare a produsului pentru identificare. Luna, respectiv anul emiterii sunt specificate în pozițiile 10 și 11 ale codului. Dat fiind că este vorba despre un număr mare de piese, utilizarea și revânzarea vehiculelor furate devin extrem de complicate, codul VIN fiind acela de a facilita lucrurile.

Adaugă un comentariu