(P) Ce este un nume de domeniu web? Ghid pentru începători.

Alegerea unui nume de domeniu este unul dintre cele mai importante aspecte ale construirii unui site web sau a unei prezențe online în general. Un nume de domeniu este o adresă unică pentru un site web. Acesta constă de obicei dintr-un nume de site web și o extensie de nume de domeniu. Un nume de domeniu memorabil (ușor de reținut) vă poate consolida brandingul și ajută publicul să vă găsească site-ul.

Acest ghid pentru începători asupra a ce este un nume de domeniu vă explică tot ce trebuie să știți despre numele de domenii web, cum funcționează acestea si de ce aveți nevoie de unul.

Ce este un nume de domeniu?

Un nume de domeniu este echivalentul unei adrese fizice a website-ului dvs. Un nume de domeniu ajută utilizatorii să vă găsească site-ul cu ușurință in loc ca aceștia sa utilizeze adresa IP.

Diferența dintre nume domeniu si URL

Deși un nume de domeniu si un URL (Universal Resource Locator) au unele asemănări, ele sunt diferite. Un URL acționează ca o adresa web completă care poate direcționa vizitatorii către o anumita pagină a unui site. Un nume de domeniu este doar o parte din URL.

Un URL constă dintr-un protocol, domeniu și o cale. Protocolul arată dacă un site are un certificat SSL (https). Rețineți că adresele URL au o cale numai atunci când direcționează vizitatorii către o anumită pagină de pe un site.

In exemplul https://www.hostx.ro/inregistrare-domenii/domenii-web.html:

  • https:// – este protocolul
  • www. – este subdomeniul
  • hostx.ro – este numele de domeniu (compus din nume + extensie de domeniu)
  • /inregistrare-domenii/domenii-web.html – este calea/pagina

Cum funcționează numele de domenii?

Fiecare site web are două elemente principale – un nume de domeniu si un server de găzduire web. Toate numele de domenii sunt legate de adresele lor IP și indică serverele web specifice care găzduiesc site-urile web.

Când un utilizator introduce un nume de domeniu într-un browser, caută adresa IP asociată printr-o rețea globală de servere DNS (Domain Name System).

Apoi, serverul  DNS returnează adresa IP   browserului web, care solicită date despre site de la serviciul de găzduire a domeniului. Acest server web stochează toate datele site-ului, inclusiv fișierele, baza de date si codul HTML.

Odată ce gazda a trimis informațiile înapoi, browserul web le convertește într-o pagina web pe care utilizatorii o pot vizualiza.

De ce aveți nevoie de un nume de domeniu?

Iată câteva dintre motivele pentru care aveți nevoie de un nume de domeniu pentru afacerea sau proiectul dvs.:

1. Memorabilitate
Publicul dvs. poate vizita site-ul dvs. web din punct de vedere tehnic fără un nume de domeniu, prin introducerea adresei sale IP. Cu toate acestea, deoarece adresa IP constă dintr-un șir de numere, este dificil de reținut. Numele de domenii ajută un site web sa fie mai ușor accesibil pentru utilizatorii de Internet.

2. Branding eficient
Un nume de domeniu bine ales vă poate ajuta să vă comunicați proiectul sau afacerea într-un mod care sa se alinieze cu valorile și misiunea mărcii dvs.

3. Credibilitate
Site-urile web care folosesc nume de domenii personalizate exprimă o imagine mai profesionistă decât cele cu un nume de domeniu gratuit.

4. Adrese de email personalizate
Deținerea unui nume de domeniu vă permite să creați conturi de email unice si profesioniste, precum [email protected]. În același timp vă face prezentarea consistentă pe diferite canale online.

5. SEO
Un nume de domeniu memorabil (ușor de reținut) cu cuvinte cheie relevante va avea un impact pozitiv asupra optimizării SEO a site-ului dvs. web, îmbunătățind poziționarea acestuia pe motoarele de căutare.

Tipuri de nume de domenii

Diferitele tipuri de nume de domenii pot dezvălui anumite informații despre un site web. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri:

1. TLD: Top-Level Domain
Un domeniu de nivel superior (TLD) este o extensie de domeniu. Domeniile .com sunt cele mai populare, cu peste 53% din toate site-urile web folosindu-le. O extensie populară generează trafic organic ridicat, deoarece utilizatorii o scriu adesea în mod implicit. Alte opțiuni de TLD-uri populare sunt .net, .io sau .store.
Cu toate acestea, o extensie mai puțin populară, cum ar fi .online, este adesea mai puțin costisitoare și poate face un domeniu mai unic. Alte exemple de extensii noi de domenii includ .tech, .site si .shop. Odată cu creșterea numărului de site-uri web noi create zilnic, popularitatea unui anumit domeniu de nivel superior s-ar putea schimba in viitor.
Vizitați Internet Assigned Numbers Authority (IANA) pentru lista oficială a tuturor TLD-urilor legitime.

2. ccTLD: Country-Code Top-Level Domain
Un domeniu de nivel superior cod de țară este o extensie specifică unei anumite țări. Este format din două litere, bazate pe codurile internaționale de țară. Unele platforme ajută la găsirea codurilor de țară corecte, cum ar fi baza de date a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO).
Pentru a exemplifica, site-urile din Japonia folosesc ca extensii .jp, in timp ce domeniile .us sunt in mare parte inregistrate pentru site-urile din SUA, Romania utilizează .ro, iar Germania .de, etc.
Un ccTLD este util pentru o companie care se concentrează pe o anumita țară, vizând publicul din țară respectivă. Astfel, companiile internaționale își pot diferenția conținutul pentru diferite regiuni.
De exemplu, BBC folosește bbc.co.uk ca domeniu din Marea Britanie pentru a viza localnicii si bbc.com pentru publicul internațional.

3. gTLD: Generic Top-Level Domain
Un domeniu generic de nivel superior este o extensie care nu se bazează pe un cod de țară. Nu există criterii specifice pentru a obține un gTLD. Cu toate acestea, unele extensii sunt sponsorizate de agenții sau organizații desemnate. Este important sa aveți grijă să nu vă derutați vizitatorii, deoarece unele domenii au anumite asocieri. De exemplu, extensia .org este asociată cu site-urile organizațiilor.
Unele TLD-uri generice sunt rezervate pentru anumite tipuri de solicitanți. De exemplu, o instituție academica poate folosi .edu, iar o agenție guvernamentala poate folosi .gov. Daca compania sau proiectul dvs. nu aparține unei anumite categorii, nu veți putea folosi TLD-urile generice asociate cu acesta, dar puteți utiliza extensii populare, cum ar fi .com, .net, .xyz, sau .icu.

Achiziționarea unui nume de domeniu

În continuare vă vom explica cum sa înregistrați si să transferați un nume de domeniu. Înregistrarea unui nume de domeniu este procesul de cumpărare a unui domeniu de la un registrar de nume de domenii pentru o anumita perioadă.

Pe de altă parte, transferul de nume de domeniu se referă la procesul de mutare a unui domeniu de la un registrar la altul.

1. Înregistrarea numelui de domeniu
Daca alegeți sa înregistrați un nume de domeniu   urmați acești pași:
Verificați disponibilitatea numelui de domeniu dorit pe website-ul unui registrar de domenii introducând numele in caseta de căutare:

In urma căutării, puteți afla dacă ideile dvs. de nume de domenii sunt deja înregistrate. Dacă numele de domeniu web este disponibil, atunci introduceți datele solicitate si urmați mai departe pașii indicați pentru a-l înregistra. Dacă nu, continuați cu verificarea disponibilității celorlalte variante de nume de domenii dorite. Luați în calcul si sugestiile cu alte extensii de domenii. În general, toți registrații de domenii au un astfel de instrument de căutare pe website-ul lor. Un alt mod obișnuit de a face aceasta cercetare este printr-o căutare WHOIS (pentru domenii .ro).

2. Transferul numelui de domeniu
Transferul de domeniu este procesul de schimbare a registrarului unui domeniu. Deoarece registrarii de domenii oferă asistență și servicii diferite, unii utilizatori își pot transfera domeniile pentru a obține servicii mai bune sau pentru a gestiona toate domeniile dintr-un singur loc.
Un nume de domeniu este o adresă unică folosită pentru a accesa un site web. A avea un nume de domeniu personalizat are multiple avantaje, cum ar fi o mai bună memorabilitate, branding si SEO.

Adaugă un comentariu