(P) Ce poți face când ești obosit la volan?

Starea de oboseală și somnolență care pot apărea în timp ce ești la volan ar putea fi considerate factori ai unor accidente sau evenimente cu adevărat dezastruoase. S-ar părea că somnolența este principala cauză de deces pe autostradă în țările europene, iar studiile arată că șoferii care consumă cafea au mai puține accidente decât aceia care nu o fac. Ar exista, așadar, o relație de dependență între consumul de cafea și somnolența sau oboseala la volan, iar despre aceasta vei afla mai multe în acest articol.

Care sunt riscurile somnolenței la volan?

Oboseala sau starea de somnolență care se poate instala în timp ce ești la volan reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor grave care pot avea loc mai ales pe autostradă. Că se datorează unei călătorii foarte lungi fără pauze sau că este vorba despre o zi de muncă obositoare, această stare implică un pericol foarte mare atunci când este combinată cu nevoia de a conduce mașina.

Există anumite ore care favorizează starea de oboseală și somnolență, respectiv noaptea, între orele 00.00 și 06.00, respectiv după-amiaza între 14 și 16. Bineînțeles, este bine să eviți mai ales aceste ore atunci când este vorba de condus pe distanțe lungi, însă dacă nu poți amâna sau anula călătoria, este important să îți iei toate măsurile de precauție necesare. Una dintre aceste măsuri poate fi reprezentată de consumul de cafea – o băutură care energizează și care îți poate alunga starea de oboseală atunci când ești la volanul autoturismului.

Cafeaua, o băutură anti-somn la volan 

Studiile efectuate de-a lungul timpului au confirmat efectele benefice pe care le are cafeaua, nu numai cofeina, asupra vigilenței la volan. S-a arătat că vigilența în timpul conducerii a fost îmbunătățită în mod semnificativ atunci când subiecții analizați au consumat cafea, iar în acest fel se crede că acest lichid miraculos previne apariția somnolenței și a micro-somnului (somnul de care șoferul nu este întotdeauna conștient) pe o perioadă de cel puțin 2 ore din momentul consumului.

Dacă cofeina este bună, cafeaua este și mai bună!

Cafeaua, la fel ca alte băuturi cu cofeină, au un impact pozitiv real asupra reducerii somnolenței la volan. Acestea ajută la combaterea somnolenței și a pierderii vigilenței asociate mai ales călătoriilor lungi și monotone de pe autostradă.

Cafeaua ar fi și mai bună decât alte produse care conțin cofeină, pentru că pe lângă aceasta – cofeină, cafeaua conține și alte peste 1000 de molecule, iar combinația dintre aceste componente acționează împotriva oboselii noastre. Poate fi considerată chiar o formulă magică pentru combaterea oboselii și somnolenței la volan acest lichid negru miraculos.

Cafeaua ajută, dar nu este suficientă 

Nu uita, însă, că este foarte important ca înainte de a te urca la volanul mașinii, mai ales dacă este vorba despre drumuri lungi, pe autostradă sau pe timp de noapte, este important să fii odihnit. Efectele cafelei pot stimula șoferul până la două ore după ce aceasta a fost consumată, așadar nu ar trebui să te bazezi, pur și simplu, pe un espresso dublu pentru a parcurge un drum într-o stare foarte bună, ci asigură-te că ești odihnit, că ai un stil de viață relaxat și nu ești supus stresului mai mult decât ar putea organismul tău să reziste.

Nu uita, de asemenea, că este important ca la drumuri lungi să faci pauze dese și să te destinzi de fiecare dată când ai ocazia.

Adaugă un comentariu